Hlavní obsah

Těžce se mi dýchá, píše nakažená Šlechtová. Kdo seděl ve sněmovně kolem ní?

Koronavirem se nakazila bývalá ministryně obrany a poslankyně za hnutí ANO Karla Šlechtová.

Reklama

aktualizováno •

Podle zjištění Seznam Zpráv se v poslaneckém klubu hnutí ANO objevila nákaza koronavirem.

Článek

Bývalá ministryně obrany za hnutí ANO Karla Šlechtová se nakazila koronavirem. Seznam Zprávám to potvrdil předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. „Postupujeme v souladu s pokyny hygieny. Někteří z testovaných, kteří se pohybovali poblíž paní poslankyně, mají ale negativní test,“ uvedl 1. místopředseda vládního hnutí.

Poslední schůze zákonodárců se uskutečnila minulou středu. Nyní se řeší, že testováni by měli být především ti poslanci, kteří seděli a pohybovali se v bezprostřední blízkosti Šlechtové.

Bývalá ministryně obrany později na facebooku nemoc potvrdila. „Pozitivní test na Covid-19 mi byl z UVN potvrzen v neděli, dodržuji nařízenou izolaci a jsem doma,“ uvedla Šlechtová.

Ředitel tiskového odboru Poslanecké sněmovny Roman Žamboch Seznam Zprávám řekl, že dolní komora přistoupí k hygienickým opatřením.

„Museli jsme zareagovat. Několik poslanců, kteří sedí v okolí, kde seděla paní poslankyně při schůzi Sněmovny, již byli informováni hygienou, že mají nařízenou karanténu,“ řekl mluvčí dolní komory redakci.

Proběhne také dezinfekce jednacího sálu. „Vedení Sněmovny informovalo všechny zaměstnance, kteří mohli přijít do kontaktu s paní poslankyní, aby zvážili, jak dlouho kontakt trval, a případně se ozvali hygieně. Díky tomu, že se to stalo minulý týden a v mezidobí žádné sněmovní orgány nejednají, se všechna opatření nyní odehrávají na úrovni karantény lidí, kteří s paní Šlechtovou přišli do kontaktu,“ dodal Žamboch.

V karanténě i sociální demokraté

Mezi poslanci, kteří musejí do karantény, jsou i zástupci ČSSD. Šlechtová totiž ve Sněmovně sedí v řadě nad nimi.

Kteří poslanci sedí ve sněmovně kolem nakažené Karly Šlechtové?

Předseda klubu koaliční ČSSD Jan Chvojka Seznam Zprávám sdělil, že z jeho týmu museli do karantény dva poslanci. Jména prozradit nechtěl. Jedním z nich je podle zjištění Seznam Zpráv Petr Dolínek. „Ano, jsem v karanténě a čekám na výsledky testu, byl jsem ráno. Je však s podivem, že schůzi jsme měli ve středu, hygiena se mi ale ozvala až včera večer,“ řekl poslanec redakci. Druhým politikem je podle ČTK statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka. Oba zůstávají v karanténě do středy 2. září.

Co se týká vysoké politiky, koronavirus se objevil například mezi členy pražské rady, nákaza se projevila i u dnes již bývalého plzeňského hejtmana Josefa Bernarda.

Reklama

Doporučované