Hlavní obsah

První návrh na kurzarbeit. Stát se nepředal

Foto: vlada.cz

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Reklama

Očekávaným kamenem úrazu bude výpočet nové dávky. Podle prvního návrhu se bude počítat jako podíl z čisté mzdy.

Článek

Česko je další zemí, která zavádí „kurzarbeit“. V prvních třech měsících dosáhne 70 procent čisté mzdy za neodpracované hodiny, potom se bude snižovat až k šedesáti procentům a po devíti měsících skončí. Těžko očekávat, že zaměstnanci budou nadšeni.

Tuzemský kurzarbeit se připravuje v překotném tempu, protože příslušný zákon musí být schválen do konce října. Tehdy skončí program Antivirus pro firmy postižené koronavirovou krizí a podle požadavků podniků i odborů musí být nahrazen jinou formou podpory.

První návrh ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová rozeslala teprve ve čtvrtek odpoledne.

Německý termín kurzarbeit se v návrhu zákona překládá jako „podpora v době částečné zaměstnanosti“.

Nárok na podporu bude omezen pouze na zaměstnance, kteří budou pracovat 40-80 procent své pracovní doby, tedy v průměru nejméně dva a nejvíce čtyři dny v týdnu. Na rozdíl od Německa peníze na tuzemskou podporu „kurzarbeit“ nebude shromažďovat Úřad práce zvláštním pojišťovacím programem, stát bude zaměstnance doplácet ze svého rozpočtu částkou, která by podle návrhu zákona neměla překročit jeden a půl miliardy měsíčně.

Očekávaným kamenem úrazu bude výpočet nové dávky.

Podle prvního návrhu se bude počítat jako podíl z čisté mzdy. Ministryně Maláčová zároveň předpokládá, že se z ní bude odvádět zdravotní pojistné, návrh nezmiňuje ani úlevu u daně z příjmu. V důsledku tak dostanou zaměstnanci stejné peníze, na jaké mají zákonný nárok v případě, že nemohou pracovat pro překážku na straně zaměstnavatele.

Anketa

Jak dlouhou dovolenou vám dává váš zaměstnavatel?
Čtyři týdny.
47 %
Pět týdnů.
43,9 %
Víc než pět týdnů.
9,1 %
Celkem hlasovalo 5295 čtenářů.

Například pracovník s průměrným platem, který bude vyrábět čtyřicet procent své pracovní doby, dostane na ruku 70 procent svého obvyklého výdělku. To ovšem platí jen v prvních třech měsících podpory, potom se příjem mírně sníží. Pokud by pracoval osmdesát procent pracovní doby, vydělal by i s doplatkem od státu 90 procent obvyklé čisté mzdy. Z pohledu zaměstnanců proto nepřináší kurzarbeit nic nového.

Podnikatelům dávky ulehčí aktuální finanční situaci, na druhé straně může vadit nová byrokracie. V žádosti Úřadu práce o podporu musí podnik vyplnit nejméně patnáct povinných položek, další informace si mohou úředníci vyžádat.

Reklama

Doporučované