Hlavní obsah

První pacientka míří do zahraničí, podle hejtmana to bude příště složitější

Foto: FB Martina Netolického

Převoz pacientky z Ústí nad Orlicí do Polska.

Reklama

Z Orlickoústecké nemocnice dnes po 9:00 vyjela sanitka Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, jež převáží do Polska českou pacientku s covidem-19. Míří do nemocnice v Ratiboři. Cesta bude trvat dvě až dvě a půl hodiny.

Článek

„Jedeme standardní sanitkou, která je nasazována na covidové pacienty. Je to posádka s lékařem, jedu osobně,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Igor Paar, který nemocnou doprovází. Převoz si vyžádala přeplněnost nemocnic v kraji související s pandemií.

Vozidlo a posádka byly vypraveny navíc k běžně používaným sanitkám. Původně měl ženu přepravit vrtulník, o možné přepravě se mluvilo už v pondělí. Trasa převozu vede po dálnici, na kterou vůz najede u Mohelnice a bude pokračovat směrem na Ostravu. Z Bohumína u hranic je to do Ratiboře asi 30 kilometrů.

„Pacientku jsem v sobotu ošetřoval, protože někdy v Ústí nad Orlicí sloužím na oddělení ARO. Je na umělé plicní ventilaci,“ uvedl Paar.

Tlumočník s posádkou nejede. Lékařská zpráva je přeložena do polštiny, Paar věří, že se s polskými zdravotníky domluví. „Ty řeči jsou tak podobné, že to snad zvládneme. Případně použijeme mezinárodní dorozumívání,“ míní lékař.

Další pacient s covidem-19, který byl už dříve vytipován k možnému překladu do ciziny, leží v Pardubické nemocnici. Transport zatím neumožnilo zhoršení jeho zdravotního stavu.

Kapacity nemocnic v Pardubickém kraji jsou téměř vyčerpány, platí to zvláště pro nemocnice v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí. Celkově bylo v pondělí s covidem-19 hospitalizováno 543 lidí, z toho 77 vyžadovalo intenzivní péči. V sobotu bylo v nemocnicích 465 těchto pacientů, 72 z nich v intenzivní péči. V nemocnicích od minulého pondělí vypomáhá 26 profesionálních hasičů. Dalších 12 vojáků vyslala 8. ledna do krajských zdravotnických zařízení armáda, nemocnice ji požádala o prodloužení mise.

Převoz z Orlickoústecké nemocnice do zahraničí byl první, který se v Česku v nynější době uskutečnil.

Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) budou ovšem další případné transporty českých pacientů do ciziny složitější. „Transport z Ústí nad Orlicí byl první svého druhu v České republice. V některých jiných krajích se o tom dlouho mluvilo a nic. Tím, že jsme byli první, kdo požádal, jsme museli zvládnout administrativní zátěž. Teď už to pro všechny v případě potřeby bude jednodušší. Je tady ovšem jedno ale,“ uvedl hejtman. „Minulý týden byly v České republice nabízeny až dvě stovky lůžek intenzivní péče z Polska a desítky z Rakouska, Německa či Švýcarska. Bohužel i tam se epidemická situace horší a nabídka z minulého týdne již není aktuální.“

Foto: FB Martina Netolického

Z Orlickoústecké nemocnice dnes po 9:00 vyjela sanitka Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, která převáží do Polska českou pacientku s covidem-19. Míří do nemocnice v Ratiboři.

Netolický popsal, jak se celá věc odehrála po logistické stránce. „Převoz v rámci České republiky kvůli přetíženým kapacitám ostatních nemocnic umožněn nebyl, proto jsme požádali o transport do zahraničí, aby si naše krajské nemocnice ulevily,“ vysvětlil hejtman. „V pátek odešel e-mail od krajského koordinátora intenzivní péče na ministerstvo zdravotnictví, to v sobotu zadalo požadavek do mezinárodního systému, v pondělí byl udělen souhlas zdravotní pojišťovny i informovaný souhlas pacientky, respektive jejích osob blízkých. Dnes ráno začala být pacientka připravována na převoz v Orlickoústecké nemocnici, kam dorazil transportní tým Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. Pacientka bude hospitalizována v nemocnici v polské Ratiboři.“

Reklama

Doporučované