Hlavní obsah

První přímý let z Perského zálivu přistál v Izraeli. Zrada, čertí se Írán

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Etihad, kterou vlastní vláda Spojených arabských emirátů.

Reklama

Letadlo vezoucí lékařskou pomoc Palestincům letělo vůbec poprvé ze Spojených arabských emirátů přímo na Ben Gurionovo letiště v Tel Avivu. Oba státy přitom spolu nemají oficiálně diplomatické styky.

Článek

„Aerolinky Etihad vypravily 19. května nákladní let s humanitární pomocí z Abú Dhabí do Tel Avivu,“ napsala státem vlastněná letecká společnost agentuře AP s tím, že šlo o lékařské vybavení pro Palestince.

Let se tak stal historicky vůbec prvním komerčním letem mezi oběma státy. Spojené arabské emiráty patří sice spolu se Saúdskou Arábií a dalšími zeměmi Perského zálivu k režimům, které s Izraelem v některých oblastech spolupracují, oficiálně ale spolu nemají diplomatické styky. Když se tak v minulosti vypravovaly ze SAE do Izraele soukromé či diplomatické lety, vždy zamířily do Tel Avivu přes jinou zemi.

Náklad o hmotnosti 14 tun, jehož dovoz koordinovali pracovníci OSN, obsahoval ochranné pomůcky a lékařské vybavení, které by mělo pomoci zastavit šíření koronaviru na palestinských územích. Balíky obsahovaly ochranné masky, ale i deset ventilátorů, které nemocnice na Západním břehu Jordánu či v Gaze urgentně potřebují.

Zatímco z palestinské samosprávy ani Spojených arabských emirátů dodávku pomoci nikdo nekomentoval, nejmenovaný činitel Izraele televizi Al-Džazíra sdělil, že humanitární let se uskutečnil ve spolupráci s izraelskou vládou. Zdravotníci v Pásmu Gazy, které ovládá islamistické hnutí Hamás, prý o pomoci ze SAE nemají informace.

Zrada, zlobí se Írán

Vůbec první přímý let z Abú Dhabí proběhl v době rostoucího napětí v regionu. Nová izraelská vláda se pod vedením premiéra Benjamina Netanjahua chystá jednostranně zabrat část palestinských území, proti čemuž protestují Palestinci i okolní arabské státy v čele s Jordánskem.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás už proto v úterý oznámil, že jím vedená vláda se přestává řídit dosud platnými dohodami s Izraelem. Tento krok ostatně před několika dny předvídal v rozhovoru pro Seznam Zprávy palestinský velvyslanec v Praze Chálid al-Atraš.

I vzhledem k těmto okolnostem je vstřícné gesto ze strany SAE vnímáno částí blízkovýchodního regionu negativně. Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí dokonce mluvil o zradě.

„Některé státy Perského zálivu se dnes dopustily největší zrady vůči své vlastní historii i vůči historii arabského světa,“ tweetoval Chameneí. „Zradili Palestinu podporou Izraele. Budou národy těchto států tolerovat zradu svých vůdců?“ dokončil tweet, který nasbíral 2,7 tisíce lajků a 647 uživatelů Twitteru ho sdílelo. Šlo ale o anglicky psaný tweet, na který mohli reagovat jen lidé mimo Írán, v samotné Islámské republice je tato sociální síť zakázaná.

Vztahy Íránu se sunnitskými státy Zálivu jsou ostatně podobně špatné jako ty s Izraelem. Teherán neudržuje se SAE ani se Saúdskou Arábií diplomatické styky a kolébku islámu Saúdskou Arábii považuje za svého hlavního regionálního rivala.

Právě Saúdové - a především jejich peníze - by měli podle plánů amerického prezidenta Donalda Trumpa hrát důležitou roli při řešení palestinsko-izraelského konfliktu. Trumpův mírový plán, který jde jednostranně na ruku židovskému státu, ale prakticky celý region odmítá, kritiku sklidil dokonce i od izraelské opozice.

Reklama

Doporučované