Hlavní obsah

První případ superkapavky. Brit se nakazil nemocí, na kterou už nezabírají antibiotika

Podle lékařů jde o první případ podobného typu. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před několika měsíci varovala Světová zdravotnická organizace před nástupem takzvaných superbakterií, které už nevyléčí antibiotika. Nyní se zdá, že se její předpověď pomalu naplňuje.

Článek

Skupina vědců v Británii zaznamenala údajně nejhorší případ kapavky na světě. Nereaguje na antibiotika. Objevila ji u muže, který se takzvanou „superbakterií“ nakazil po pohlavním styku se ženou z jihovýchodní Asie.

Pacient podle lékařů vůbec nereagoval na tradiční způsob léčby. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se jedná o první nahlášený případ tohoto druhu.

„Je to vůbec poprvé, co nakažený vykazuje tak vysokou odolnost vůči většině klasických antibiotik,“ okomentovala případ Gwenda Hughesová, lékařka britské Národní zdravotnické služby.

Jen za posledních 15 let se léčba kapavky proměnila celkem třikrát. Ročně jí přitom na celém světě onemocní 78 milionů lidí.

Světová zdravotnická organizace už dříve varovala před nástupem chorob, které se mohou stát vůči antibiotikům plně rezistentní. Lékaři v Evropě a USA je totiž často předepisují i v případech, kdy jejich užití není bezprostředně nutné. Bakterie si tak proti antibiotikům postupně vytvářejí imunitu.

Alternativa k nim prozatím neexistuje. V současné době jsou ve vývojové fázi tři alternativní léčiva, není však zaručeno, že vědci budou ve vývoji úspěšní. WHO proto vyzývá státy, aby investovaly do dalších léčebných postupů.

Reklama

Doporučované