Hlavní obsah

První v EU. Francie začala testovat covidové cestovní pasy

Foto: Profimedia.cz

Francouzská aplikace TousAntiCovid.

Reklama

Francie je první zemí v Evropské unii, která začíná testovat takzvané koronavirové certifikáty umožňující snadnější cestování. Některé státy je přitom již nějakou dobu používají v rámci rozvolňování protiepidemických restrikcí.

Článek

Francie se stala prvním členským státem EU, který zahájil testování digitálního cestovního očkovacího certifikátu v rámci celoevropského systému, který má podle Bruselu umožnit volnější cestování do zemí Evropské unie. Certifikát je prioritou pro jihoevropské členské státy, jejichž ekonomiky byly zničeny pandemií koronaviru, zdůrazňují média.

Aplikace TousAntiCovid, která se ve Francii používá pro trasování nakažených, byla upravena tak, aby mohla ukládat negativní výsledky testů na koronavirus do mobilu cestujících. Podle britského listu The Guardian je aplikace od tohoto týdne testována při letech na ostrov Korsika. K experimentu by se později měly připojit další zámořské destinace, aplikace také umožní ukládat potvrzení o vakcinaci a testy na protilátky proti covidu-19.

Aplikace generuje QR kód, který obsahuje celou řadu informací, včetně jména cestujícího, data očkování a typu vakcíny, která mu byla podána, údajů o lékaři nebo laboratoři. Data lze porovnat s údaji v národní databázi Sidep. Podle místních úřadů se diskutuje také o tom, zda v budoucnu bude možné aplikaci využít pro účast na společenských akcích, koncertech, festivalech a veletrzích, píše francouzský Le Monde. Vláda však podle listu vyloučila možnost použití aplikace v barech nebo restauracích.

Ministr pro digitální ekonomiku Cédric O říká, že tento certifikát má být součástí „posíleného, ​​konsolidovaného a standardizovaného“ celoevropského systému. Dodává také, že momentálně probíhají rozhovory s několika zeměmi a leteckými společnostmi, aby francouzský typ covidového pasu byl mezinárodně uznáván.

EU pro, WHO proti

Tzv. digitální zelený certifikát neboli covidový pas již minulý měsíc navrhla Evropská komise. Pas by podle evropských lídrů měl přispět k obnovení cestovního ruchu, který pandemie koronaviru výrazně poškodila. Na přesné podobě covidových certifikátů, která musí projít schvalovacím procesem v Evropském parlamentu a v rámci členských států sedmadvacítky, se Evropská komise zatím nedohodla.

Evropský komisař pro spravedlnost Didier Reynders minulý týden ale uvedl, že očekává, že použití „digitálního zeleného certifikátu“ bude schváleno do konce června. Dozorčí orgány EU v oblasti ochrany soukromí také začátkem tohoto měsíce varovaly, že zavedení zelených pasů by se mělo řídit zákonem o ochraně osobních údajů a „mít odpovídající právní základ“ v každém členském státě.

Světová zdravotnická organizace se k návrhu zavedení vakcinačních pasů pro cestování mezi zeměmi staví kriticky. WHO se obává znevýhodnění těch, kdo k očkování nemají přístup. Dalším důvodem je podle mluvčí Margaret Harrisové také to, že svět zatím nemá „dostatečná data, zda očkování znamená, že virem nenakazíte ostatní“.

Digitální očkovací pasy se mezitím za odlišných podmínek testují také v řadě dalších zemí. Například Dánsko minulý týden začalo používat certifikát s názvem Coronapas. Ten obyvatelé mohou předložit buď ve speciální aplikaci, nebo v papírové podobě. Požádat o něj mohou lidé, kteří již byli očkováni, mají negativní výsledek testu ne starší než 72 hodin nebo již nemoc prodělali. Dánský model zeleného pasu slouží k návštěvě kadeřnictví, salonů či autoškol, od 6. května také muzeí, divadel, kin nebo restaurací.

Nizozemsko v současné době testuje systém s názvem Back to Live, který umožňuje lidem účastnit se společenských akcí. Stát se tak může jen za předpokladu, že byli negativně testováni a svoje výsledky pomocí QR kódu zadali do aplikace CoronaCheck.

Reklama

Doporučované