Hlavní obsah

První záběry trosek čínské rakety, když padaly zpět na Zemi

Foto: Profimedia.cz

Záběr ze stratu rakety Dlouhý pochod.

Reklama

Svět si oddychl, že trosky čínské rakety padající z atmosféry nezasáhly lidská obydlí, ale spadly do moře. Informací o přesné trase před dopadem je zatím málo. Čínu za její „nezodpovědný přístup“ zkritizovala i NASA.

Článek

Dnes ve 4:24 středoevropského času dopadly do Indického oceánu západně od souostroví Maledivy trosky sestupující čínské rakety Dlouhý pochod 5B. Podle odhadů vážily 18 až 20 tun. Svět si tak oddychl, že riziko, že dopadnou do obydlené části a způsobí katastrofu, pominulo.

Na sociálních sítích se už objevují první záběry padající rakety po vstupu zpět do zemské atomosféry. Přinesla je například australská televize 7News Perth.

Experti ze západních zemí kvůli nekontrolovatelnému sestupu rakety Čínu kritizovali za nezodpovědný přístup. „Národy operující ve vesmíru musí minimalizovat rizika pro lidi i majetek při opětovném vstupu vesmírných objektů na Zemi,“ uvedl za americkou vesmírnou agenturu NASA bývalý senátor a astronaut Bill Nelson v prohlášení při opětovném vstupu trosek do atmosféry. „Je jasné, že Čína neplní odpovědné standardy týkající se jejího vesmírného odpadu,“ dodal.

Americké úřady již dříve uvedly, že trosky rakety se určitý čas pohybovaly nad Arabským poloostrovem.

Reklama

Doporučované