Hlavní obsah

Prymula o vakcínách: Už se rozhodněte, zda jsem pro Ameriku, nebo pro Rusko

Foto: vlada.cz

Roman Prymula.

Reklama

Česko se i po třech a půl měsících očkování proti covidu potýká s nedostatkem vakcín a exministr Prymula, dnes poradce prezidenta, který získává i angažmá u privátních společností působících ve zdravotnictví, v tom zanechal stopu.

Článek

Roman Prymula opustil už před půl rokem nuceně funkci ministra zdravotnictví, když byl přistižen, jak nedodržuje vlastní ministerská nařízení. Jeho působení ve funkci bylo sice jen zhruba měsíční, přesto je důvod si ho připomínat.

Jako ministr totiž projevil loni na podzim nedůvěru zejména ve vakcíny Pfizer/BioNTech, na nichž nyní očkování v Česku stojí. V rozhovoru, který byl pořízen při vzniku textu o objednávkách vakcín (přehled objednávek najdete v přehledné tabulce na konci tohoto textu), svůj postoj objasňuje.

Zajímalo by mě, proč jste jako ministr zdravotnictví loni na podzim objednal tak málo vakcín od společnosti Pfizer/BioNTech?

Já nevím, jestli jsem objednával něco od Pfizeru.

Podle našich informací jste objednával dva miliony vakcín od Johnson & Johnson a také vakcíny od Pfizeru?

No, Johnson & Johnson, to jsou jednodávkové vakcíny a tam nebylo jasné, jestli budou fungovat…

Kde se ta nejistota brala? Vy jste měl k tomu nějaké údaje?

Ta nejistota je z logiky věci. Jednodávková vakcína je méně účinná než dvoudávková a těch dat bylo velmi málo k dispozici.

A Pfizer? Mám informace, že místo téměř pěti milionů vakcín, které jste přes Evropskou komisi mohl od Pfizeru objednat, jste původně rozhodl o nákupu pouhých 2 000 000 vakcín. Proč?

V té době jaksi nebyla data o účinnosti žádné z těch vakcín…Tak těžko můžete nakupovat zajíce v pytli.

Předpokládám, že všechny státy měly od začátku stejné informace o vývoji vakcín a přihlásily se vloni k daleko větším dodávkám vakcín (v přepočtu na obyvatele) než Česko. Tak proč jsme jich tenkrát objednali tak málo?

Nemůžete od všeho brát 100 procent a mít tady padesát milionů vakcín na deset milionů populace.

A kdo o tom rozhodl? Kdo vám tehdy doporučil vzít méně těch vakcín Pfizer/BioNTech, než bylo možné vzít?

Copak my jsme vzali od někoho 100 % vakcín?

Od společnosti Novavax, například, plánujeme přece už od loňska vzít maximální možné množství. Proč jsme tedy nechtěli maximální množství od společnosti Pfizer/BioNTech, která byla od začátku pandemie dodávkám vakcín nejblíže?

Vy pořád s tím Novavaxem! Co to pořád povídáte s Novavaxem? O Novavaxu ještě nikdo nerozhodl, a to jsou teorie, kolik by toho mohlo být. Vy tady ladíte situaci na Novavax a laskavě si tedy rozhodněte, jestli podporuju Ameriku, nebo Rusko. Vy píšete jednou tohle a jednou tohle, to je úplná komedie, co předvádíte.

Mě zajímá, proč v době, kdy bylo zřejmé, že je Pfizer s vývojem nejdál, jste jich u Evropské komise objednal tak málo.

Protože v té době tady byly pochybnosti o bezpečnosti té vakcíny, které se následně vyvracely.

Byly tady pochybnosti o bezpečnosti Pfizer vakcín?

Ano.

Jaké pochybnosti? Vám tehdy dorazily nějaké takové informace na ministerstvo?

Ano, dorazily. Ale to tady šířit nebudu. Vy totiž zase podrýváte důvěru lidí v cokoli, takže to je poněkud scestné.

Jestli tomu dobře rozumím, k vám na ministerstvo dorazily informace o nejisté bezpečnosti Pfizer vakcín, a proto jste rozhodl vzít jich takhle málo?

Proto, proto. Tady prostě byla nějaká strategie, ta byla dána, diverzifikovalo se portfolio na nějaké počty, které měly stačit na celou populaci. To, že potom se nedodávalo těch vakcín dostatek, to je pravdou a pak se to zvyšovalo, ale prostě za tím není nic jiného.

Nezlobte se, ale Pfizer byl tehdy s vývojem nejdál, mohli jsme jich objednat víc a neřešit nyní nedostatek vakcín a nízkou proočkovanost. Tak proč?

Jak říkám, byly tady diskuze na téma, jestli tam není problém. A ten v té době byl, takže…

Můžete alespoň říci, jakého charakteru byly ty pochybnosti o Pfizeru? A kdo vám ty informace o problematické bezpečnosti vakcín dodal? Pokud jste je dostal jako veřejný funkcionář, měl byste je zveřejnit. Mohu vás o to požádat?

Nemůžete, informaci jsem dostal jako důvěrnou. Jako osoba.

Rozhodoval jste o dodávkách vakcín jako ministr, nikoli jako soukromá osoba. Kvůli pochybnostem o bezpečnosti vakcín Pfizer jste rozhodl objednat méně než polovinu vakcín u EK. Vašeho nástupce Blatného, který dávky ihned navyšoval, jste o tom informoval?

Na rozdíl od vás nešířím poplašné zprávy, dokud je nemám ověřeny. A většinu informací bylo možné zkompilovat z veřejných zdrojů.

Takže jste dostal informace, že vakcíny Pfizer mohou být nebezpečné, proto jste jich objednal méně a pak jste si z veřejných zdrojů zjistil, že nebezpečné nejsou. Správně?

Poněkud neberete v potaz faktor času. Na počátku bylo minimum informací, ty se postupně doplňovaly. A logicky se vyvíjelo poznání. A pro úplnost, mohla byste mi vy ukázat ty objednávky, které mi podsouváte?

Mohl byste informace o možné nebezpečnosti vakcín Pfizer zveřejnit? Sdělit kdy a od koho jste je dostal? Nebo jste si je jako tehdejší ministr či poté poradce na Úřadu vlády nechal pro sebe?

Já publikuji pouze ověřená data, jak je ve vědě zvykem. To nemá s veřejnou funkcí nic společného.

Reklama

Doporučované