Hlavní obsah

Prymula přijde s opatřením, které má snížit nákazu v rodinách

Foto: Vojtěch Veškrna

Ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

Další opatření, která ministr Roman Prymula oznámí v pátek, se budou týkat hlavně volnočasových aktivit. Přijde ale i s doporučením pro domácnosti.

Článek

Už před několika dny ministr zdravotnictví Roman Prymula (za hnutí ANO) avizoval, že kvůli dalšímu nárůstu počtu nakažených novým typem koronaviru zpřísní v pátek dosavadní opatření.

Do pátku ale odmítá říct detaily. V České televizi nicméně ve středu dopoledne uvedl, že novinky se dotknou zejména volnočasových aktivit. „Komerčních aktivit, hospodářských se to týkat nebude,“ ujistil.

Komplexní balíček opatření je podle něho zhruba z 95 procent připravený. Diskutuje o nich s jednotlivými ministry, zítra by je chtěl představit opozici. „Předpokládejme, že na dobu čtrnácti dnů se všechno zpřísní,“ řekl v České televizi Prymula. „Neočekávejme, že tady bude všechno zavřeno, to rozhodně ne,“ dodal.

Podle něho ale třeba v Praze musí být opatření tvrdší oproti zbytku regionů, které na semaforu nejsou červené. Právě v hlavním městě počet nově potvrzených případů nemoci covid-19 v úterý dosáhl rekordních 856.

Na dotaz, zda dojde k uzavření Prahy, Prymula nejprve jednoznačně neodpověděl. Poté to ale odmítl.

„Já to nebudu komentovat. Ale aby nevznikly spekulace, k lockdownu Prahy ani jiných měst nedojde,“ řekl Prymula.

Na šíření viru v rodinách budeme reagovat

Ministr zdravotnictví také uvedl, že k šíření nákazy hodně dochází během menších oslav nebo v rámci rodin. „Na to budeme reagovat,“ prohlásil.

Více ale ministr neřekl s tím, že vše oznámí až v pátek. Naznačil jen, že dá určitá doporučení, aby nedocházelo k přenosu nákazy v domácích podmínkách. „Přijdeme s dalším opatřením, aby se lidé nenakazili v domácích podmínkách. Pokud toho budou chtít využít,“ uvedl neurčitě ministr.

Za týden o dvě třetiny pacientů v nemocnicích víc

K situaci v nemocnicích řekl, že mají ještě dostatek volných lůžek.

Podle posledních údajů ministerstva k pondělku vzrostl počet lidí s covidem-19 v nemocnicích jen od minulého pondělí o dvě třetiny na 1 387. Ještě výrazněji stouplo množství hospitalizovaných, kteří jsou ve vážném stavu, a to o tři čtvrtiny na 326.

„Můžeme ještě odkládat plánované výkony. To ale nejde dělat donekonečna. Potřebujeme, aby opatření zafungovala do nějakých čtrnácti dnů a pak došlo k poklesu,“ prohlásil Prymula.

„Když ty počtu budou stoupat k šesti, sedmi nebo osmi tisícům denně, tak se do čtyř týdnů dostaneme do problémů s kapacitou systému,“ dodal. V úterý se počet nakažených zastavil na čísle 4 457.

Kapacity zdravotnictví je podle něj třeba posílit. V pondělí se bude vláda zabývat jeho návrhem na povolání mediků na pomoc nemocnicím v rámci nouzového stavu.

Reklama

Doporučované