Hlavní obsah

Prymula vysvětlil nejasný milion korun. Vydělal na solárním byznyse

Foto: Vojtěch Veškrna

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Reklama

Nový ministr zdravotnictví uvedl v loňském majetkovém přiznání, že obdržel jeden milion korun. Až poté, co na to Seznam Zprávy upozornily, podal vysvětlení. Uvedl, že se jedná o zisk z investice do solárního byznysu.

Článek

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) upřesnil původ jednoho milionu korun, který uvedl v majetkovém přiznání za rok 2019. Peníze získal prodejem podílu na podílovém fondu společnosti, která podniká se solární energií.

Redakce minulý týden neúspěšně oslovila ministra a jeho tiskový odbor s dotazem, z jakého zdroje kulatá suma pochází. Ani na opakované dotazy neodpověděl. Až po zveřejnění článku o jeho příjmech Prymula popsal, odkud se milion na účtu vzal.

„V daňovém přiznání je jasně uvedeno v poznámce, že se jedná o odprodej podílového listu společnosti Solek, který jsem rok před tím koupil s 5% výnosem a pak jsem ho opět odprodal,“ napsal Prymula redakci. Stejné prohlášení později zveřejnil na Twitteru.

Vedlejší milionový příjem Prymula uvedl v majetkovém přiznání, které eviduje Ministerstvo spravedlnosti v centrálním registru oznámení. V registru je sice možné přidat poznámku o původu vedlejšího příjmu, tuto poznámku ovšem vidí jen autor a příslušný úřad. Nikoli veřejnost či novináři, kteří do něj mohou na vyžádání nahlédnout. Redakci to potvrdila vedoucí Oddělení registru oznámení veřejných funkcionářů.

Prodej cenných papírů potom skutečně spadá do kategorie „jiný peněžitý příjem“, která figuruje v Prymulově majetkovém přiznání.

Skupina Solek, pod kterou patří společnost SOLEK HOLDING SE, podniká ve stavbě a údržbě solárních elektráren. Firma nabízí prodej dluhopisů s pevným výnosem. Jádro jejího podnikání leží poslední roky v Chile, kde například před dvěma lety prodala velký solární park o výkonu 2,99 MWp.

V poslední výroční zprávě za rok 2018 společnost kromě jedné další solární elektrárny v Chile zmiňuje také čtyři menší solární parky z roku 2013 v Rumunsku a tři menší projekty o zlomkovém výkonu přímo v České republice. Na svých stránkách potom společnost uvádí také jednu solární elektrárnu na Slovensku a několik dalších projektů v Chile.

Reklama

Související témata:

Doporučované