Hlavní obsah

Prymula nechal „žít“ magické datum. Svatebním agenturám se ulevilo

Foto: Profimedia.cz

Svatba (ilustrační foto).

Reklama

Na svatební byznys dopadla protikoronavirová opatření. Ale je to lepší než na jaře, říkají majitelé agentur.

Článek

Podnikatelům zaměřeným na svatby se podle zakladatelky a manažerky svatební agentury Wedding Design Markéty Fryčové ulevilo, že nové opatření omezující počet účastníků nezasáhne svatby plánované na sobotu 10. října. Kombinace čísel v datu je podle ní pro mnoho snoubenců důležitá, proto si právě tento termín mnoho lidí vybralo. Vytíženost tohoto dne je srovnatelná s tradičně oblíbenými letními termíny, řekla v rozhovoru s ČTK.

Wedding Design má na druhou říjnovou sobotu naplánované tři svatby. „Měli jsme velké obavy, že opatření týkající se svateb začne platit hned po volbách, které se konají tento víkend. Obrovsky se nám ulevilo, že to bude až od 19. října,“ řekla. Například radnice Prahy 1 má podle Martina Šebesty z tiskového oddělení na 10. října nahlášených deset svateb. V Praze 2 jsou podle mluvčí městské části Andrey Zoulové naplánovány čtyři sňatky. Zástupci úřadů to uvedli na dotaz ČTK.

Na svatbách bude moci od 19. října být maximálně 30 lidí. Opatření bude platit do konce nouzového stavu, tedy začátku listopadu. Podle Fryčové je 30 účastníků málo, svatby podle ní bývají větší. Je to ovšem lepší než jarní omezení na deset lidí, kdy se do počtu nevešel fotograf, řekla. Její agentura už nyní se snoubenci neplánuje pouze tradiční dvě varianty sňatku, tzv. suchou a mokrou. Za současné situace je podle Fryčové nutná větší flexibilita, počítá se tedy i s možností menšího počtu hostů.

Vlivem pandemie agentura Wedding Design musela upravit také smluvní podmínky. Podle Fryčové nestačilo obecné ustanovení o vyšší moci. Bylo nutné specifikovat okolnosti zrušení svatby a následného postupu, například vracení záloh. Agentura pořádá také kurzy pro koordinátory i nevěsty. Ty se podle Fryčové budou nyní konat prostřednictvím Skypu.

V České republice letos v prvním pololetí podle Českého statistického úřadu výrazně ubylo sňatků. Od dubna do června byl jejich počet meziročně zhruba poloviční.

Reklama

Doporučované