Hlavní obsah

Putin jako bezpečnostní hrozba. Zřejmě používá zastaralý operační systém Windows XP

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin ve své kanceláři.

Reklama

Obvinění z vměšování do vnitřních záležitostí jiných zemí má Rusko na účtě nespočet, za bezpečnostní hrozbu považuje ruské agenty i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB). Teď by se ale hackerských útoků mohl bát sám ruský prezident – podle zveřejněných fotografií totiž nejspíš pracuje se zastaralým operačním systémem Windows XP.

Článek

Fotografie ruské hlavy státu Vladimira Putina zveřejnila podle deníku The Guardian prezidentova tisková kancelář. Na snímcích je vidět ruský prezident sedící ve své pracovně v Kremlu a ve své rezidenci poblíž Moskvy před počítačem, ve kterém je nainstalovaný zastaralý operační systém Microsoft Windows XP. S informací přišel server Open Media, který měl k dispozici dokumenty z ruského ministerstva obrany.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident ve své kanceláři.

Americká technologická společnost přitom přestala vydávat aktualizace zabezpečení pro Windows XP a Office 2003 už v dubnu 2014. Microsoft navíc na svých webových stránkách varuje, že počítače používající tento zastaralý operační systém jsou „vystaveny bezpečnostním hrozbám a virům”.

Podle některých odborníků s tímto operačním systémem je nebezpečné už jen připojit se na internet a vstupovat na webové stránky.

Windows XP, který firma Microsoft spustila v roce 2001, byl posledním operačním systémem, který ruská vláda povolila používat na vládních počítačích. S aktuální verzí – Windows 10 – Rusko umožňuje pracovat pouze na přístrojích, na kterých nejsou uložené citlivé informace (například státní tajemství). To se – aspoň podle zveřejněných fotografií – zřejmě nevztahuje na počítače ruského prezidenta Putina.

Moskva postupně upouští od používání systémů a aplikací od společností Microsoft a Google na vládních počítačích a nahrazuje je ruským operačním systémem Astra Linux nebo tamním prohlížečem Yandex. Podle serveru Newsweek se Rusko do roku 2030 navíc chystá nahradit veškerý software od firem Google a Apple vlastními systémy. Tiskový mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Sergejevič Peskov však údajné využívání zastaralého operačního systému neokomentoval.

Není jasné, zda a do jaké míry by Vladimir Putin v případě používání systému Windows XP ohrozil kybernetickou bezpečnost Kremlu. Rusko ale dlouhodobě usiluje o úplnou kontrolu nad internetovými technologiemi – nedávno například zakázalo prodej chytrých telefonů, které v sobě nemají zabudované aplikace vyvinuté na domácí půdě.

Reklama

Související témata:
Windows XP

Doporučované