Hlavní obsah

Kdo bude další ruský prezident? „I po Putinovi bude Putin“

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin nevyloučil kandidaturu v příštích prezidentských volbách v případě, že mu to v nadcházejícím referendu o ústavních změnách Rusové umožní.

Článek

Hlava státu to dnes podle agentury TASS řekla v přenosu státní televize Rossija 1. „Ještě jsem se nerozhodl. Nevylučuji, že budu ve volbách kandidovat, pokud to vyplyne z ústavy. Uvidíme,“ uvedl Putin.

Referendum je vyhlášené na 1. července. Původně se mělo konat 22. dubna, ale kvůli epidemii covid-19 muselo být odloženo. Navrhované změny Putinovi umožní, aby mohl být do nejvyššího úřadu znovuzvolen i po vypršení nynějšího mandátu v roce 2024, a to na dvě další šestiletá období.

Podle kritiků jsou ústavní reformy navržené tak, aby prezident setrval u moci až do roku 2036, a rovnají se ústavnímu převratu. Podle Kremlu jsou však potřebné k posílení role parlamentu a zlepšení veřejné správy.

Vladimir Putin

Sedmašedesátiletý Putin dosud prezidentský mandát zastával čtyřikrát, nejdříve v letech 2000 až 2008, následně byl čtyři roky předsedou vlády. Do funkce byl znovu zvolen ve volbách v roce 2012.

Ústavní změny již schválil parlament a ústavní soud. Očekává se, že úspěšně projdou i referendem.

Putin dnes rovněž naznačil, že hledání jeho následovníka by mohlo být nechtěným rozptýlením pro vládní činitele. „Pokud ke kandidatuře nedojde, tak v následujících dvou letech - a to znám z vlastní zkušenosti - se normální náplň práce části vlády změní v hledání možného následovníka,“ uvedl Putin. „Musíme pracovat, ne hledat následovníky,“ dodal.

Mluvčí Státní dumy Ruské federace Vjačeslav Volodin tvrdí, že i „po Putinovi bude Putin“. Podle jeho slov všechno, co přijde po současném prezidentovi, se bude odehrávat podle vzorů, které stanovil. „Rusko může být silné. Putin to udělal. Stanovil systém, který každý rok posiluje stát,“ řekl Volodin.

Neodsouhlasená ústava již v prodeji

Na regálech několika ruských knihkupectví se verze pozměněné ústavy objevila již teď, a to i přesto, že hlasování dosud neproběhlo. Vydavatelé a Kreml v tom žádný problém nevidí. Podle mluvčího Putina Dmitrije Peskova „musíme zveřejnit, pro co budou Rusové volit“.

„Z mého pohledu je tento soubor pozměňovacích návrhů součástí procesu utváření současného stavu silného suverénního Ruska. Samozřejmě někomu v zahraničí se navrhované ústavní změny nelíbí, ale evidentně to budou muset, pokud ne s porozuměním, pak s trpělivostí a tolerancí, akceptovat,“ uvedl Peskov v sobotu.

Benátská komise, která je poradním orgánem Rady Evropy pro otázky ústavního práva, změnu ústavy kritizuje. Vadí jí zejména článek 79 předpokládající, že „rozhodnutí mezistátních orgánů přijatá na základě ustanovení mezinárodních smluv Ruské federace, která jsou v rozporu s Ústavou Ruské federace, nebudou vykonávána“. Odborníci však uvádějí, že Rusko je členem Rady Evropy a stranou Evropské úmluvy o lidských právech, což zavazuje stát dodržovat rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva (EÚLP). Podle komise je přijetí změny ústavy v rozporu s povinnostmi Ruska jakožto smluvní strany této úmluvy. Obávají se také, že rozhodnutí přijmout změnu tohoto článku umožní ruským soudům nerespektovat rozhodnutí EÚLP.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ale říká, že navrhované úpravy jsou „absolutně legitimní z hlediska mezinárodního práva“.

Jaké Rusko si zvolíš ty?

Agitace za změny ústavy vyvolává v ruské společnosti rozporuplné emoce a na sociálních sítích žhavé diskuze. V posledních dvou týdnech se ruským internetem šířilo homofobní video, které mělo za cíl získat hlasy pro změny. Šlo hlavně o změnu článku 72, jenž by měl stvrdit manželství výhradně jako svazek muže a ženy. Kontroverzní audiovizuální dílo vytvořila petrohradská Federální zpravodajská agentura (RIA FAN), která je kritizována za šíření dezinformací, společně s mediální skupinou Patriot. Příběh se odehrává v dětském domově v blízké budoucnosti, v níž si ruští rodiče stejného pohlaví mohou osvojovat děti, a která nastala poté, co neprošly změny v ústavě.

V úvodu se pracovnice domova raduje z toho, že jeden z chlapečků byl adoptován a mají si ho vyzvednout rodiče. Objevuje se adoptivní tatínek a bere dítě za ruku, všichni vyjdou přede dveře ústavu. Hoch se rozpačitě rozhlíží a ptá se, kde je jeho nová maminka. „Tam je tvoje nová máma,“ reaguje tatínek a ukazuje směrem k nalíčenému muži v podivně střiženém plášti.

Chlapeček se zachmuří, tatínek mu říká, ať si nedělá starosti, teď bude mít „plnohodnotnou rodinu“. Druhý muž dítěti ukazuje dárek v podobě dívčích šatů. To už pracovnice domova nevydrží a zdrceně odchází, zatímco dvojice mužů usazuje hocha do auta a líbá se. „Takové Rusko si zvolíš ty? Rozhodněte o budoucnosti země. Hlasujte pro změnu ústavy,“ zní na konci videa.

Mnohé LGBT komunity požádaly o stažení videa. Aktivisté skupiny „Stimul“ oslovili ruský vyšetřovací výbor a státní zastupitelství s požadavkem provést audit proti jeho tvůrcům. Podle nich vzbuzuje „nenávist a nepřátelství ke skupině lidí z důvodu příslušnosti k LGBT skupině“, „degraduje důstojnost člověka a má ve své podstatě otevřeně diskriminační charakter“. O zablokování videa požádal také federální dohledový úřad Roskomnadzor.

Video bylo nakonec odstraněno. Někteří Rusové dál sdílejí na sociálních sítích karikatury rodičů z videa se slovy: „Ano, zvolím.“

Foto: Profimedia.cz

Březnové protesty.

Na návrh změny ústavy reagovalo Rusko již v březnu, kdy v řadě měst proběhly desítky protestů pod heslem „Nejlepší změna ústavy - demise Putina“ a „Nechci ‚prošlého‘ prezidenta“.

Reklama

Doporučované