Hlavní obsah

Putin oznámil kandidaturu na prezidenta, průzkumy mu slibují hladké vítězství

Vladimir Putin oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta Ruské federaceVideo: AP

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin na setkání s voliči oznámil, že v prezidentských volbách 2018 bude kandidovat na prezidenta.

Článek

Příští rok v březnu se bude současný ruský prezident Vladimir Putin již počtvrté ve svém životě ucházet o post hlavy státu. Oznámil to při setkání s pracovníky automobilky GAZ v Nižním Novgorodu. Podle průzkumů je mu nakloněno 80 procent voličů.

Putin, pokládaný za jasného favorita voleb, se až dosud ke své kandidatuře odmítal vyjadřovat. Experti ještě očekávají odpověď na otázku, zda Putin bude kandidovat „sám za sebe“ s podporou podpisů 300 000 voličů, jako v letech 2000 a 2004, anebo jako kandidát vládní strany Jednotné Rusko. Tento způsob Putin zvolil při volbách v roce 2012.

Volební kampaň má oficiálně začít v polovině prosince. Jejím vyhlášením začne uchazečům běžet dvacetidenní lhůta pro předání potřebných dokumentů ústřední volební komisi.

Záměr kandidovat již vyjádřila televizní moderátorka Xenija Sobčaková, vůdce nacionalistů Vladimir Žirinovskij, podnikatel Boris Titov a opoziční předák Alexej Navalnyj, kterého ale úřady nechtějí do klání o Kreml připustit s odůvodněním, že byl pravomocně odsouzen.

Reklama

Doporučované