Hlavní obsah

Ruská prezidentská kandidátka Sobčaková žádá svobodu pro politické vězně a odsuzuje anexi Krymu

Novinářka a kandidátka na ruskou prezidentku Ksenija Sobčaková žádá svobodu pro politické vězně, Putinova opozice ji ale nechválíVideo: AP

 

Reklama

Televizní moderátorka a novinářka Ksenija Sobčaková, která chce v roce 2018 kandidovat na ruskou prezidentku, dnes vyzvala k propuštění ruských politických vězňů. Rezolutně také odmítla zábor ukrajinského Krymu, jímž podle ní Rusko v roce 2014 porušilo mezinárodní právo. Ruská opozice její krok však nepřijala s velkým nadšením. Podle kritiků jen pomůže Kremlu k rozdrobení opozičních sil.

Článek

Dvaatřicetiletá televizní moderátorka, příležitostná herečka, módní návrhářka a novinářka Ksenija Sobčaková svou kandidaturu ohlásila před týdnem. Dcera bývalého petrohradského starosty, kterou moskevský bulvár řadí mezi ruské celebrity, se nikdy kritice kremelské politiky nevyhýbala. Sobčaková se občas i zapojovala do protestních demonstrací, ale přímé útoky na prezidenta Vladimira Putina z jejích úst nikdy nezazněly. Na konferenci uvedla, že chce, aby hlas její generace byl slyšet.

Sobčaková by ráda v budoucnu nastolila nová pravidla hry. Volby v Rusku označila za nákladnou show nízké kvality a poznamenala, že její kandidaturu ze švýcarského exilu podporuje bývalý ruský magnát a vězeň režimu Michail Chodorkovskij. Ten dnes Rusům podle agentury Interfax vzkázal, aby prezidentské volby, naplánované na březen příštího roku, nebojkotovali.

Rezolutně se Sobčaková vyjádřila rovněž o záboru ukrajinského Krymu, jímž podle ní Rusko v roce 2014 porušilo mezinárodní právo. „Z hlediska mezinárodního práva je Krym ukrajinský. V roce 1994 jsme dali slib, který zahrnoval respektování ukrajinské celistvosti, a ten jsme porušili,“ řekla. Pro Rusko a Ukrajinu je teď důležité najít kompromis a obnovit tak vzájemné vztahy za každou cenu.

Ruská opozice její krok nepřijala s velkým nadšením. Podle kritiků, včetně protikorupčního aktivisty Alexeje Navalného, jen pomůže Kremlu k rozdrobení opozičních sil.

O svých finančních rezervách či nákladech na volební kampaň navíc odmítla Sobčaková hovořit, mlčela také o svých případných sponzorech. „Spoléhám samozřejmě na podnikatele, dohody jsou, konkrétní sumu neřeknu,“ uvedla.

Sobčaková oznámila, že členem jejího volebního týmu se stal politolog a mediální manažer Igor Malašenko, který v polovině 90. let řídil volební kampaň tehdejšího prezidenta Borise Jelcina.

Reklama

Související témata:

Doporučované