Hlavní obsah

Rada na cestu do Chorvatska: Objíždět slovinskou dálnici se letos nevyplatí

Uzavírky čekají řidiče mířící na Jadran už na českých silnicích.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už tento pátek začne prázdninová dopravní špička. Na hlavních tazích se očekává dopravní kolaps.

Článek

Policie a Ministerstvo dopravy daly těsně před startem letní turistické sezony řidičům poslední doporučení, jak co nejlépe a v největším bezpečí zvládnout cestu na dovolenou, a zejména k Jaderskému moři.

Vedoucí oddělení bezpečnosti provozu na Ministerstvu dopravy Tomáš Neřold řidičům mířícím na jih především radí, aby letos neobjížděli slovinské dálnice, i když se jim ani tento rok nebudou líbit zdejší dálniční poplatky.

„Kdo se chce vyhnout slovinské dálnici a placení známky, tomu se to letos kvůli opravám určitě nevyplatí. Je tam celá řada nástrah,“ uvedl Tomáš Neřold.

Besip proto připravil na cestu na jih interaktivní mapu, kterou bude aktualizovat vždy před víkendem a jež dává různé varianty tras na Jadran.

Nástrahy přitom mohou řidiči čekat už na startu cesty na českých silnicích a dálnicích.

„Kromě D1 je další pastí pro řidiče D3, kde se u Českých Budějovic staví, či oprava mostu v Plané,“ uvedl Tomáš Neřold.

Další potíže čekají tento rok na mostě přes jezero Nové Mlýny, kde bude kvůli opravě kyvadlový provoz.

Video: Rozkopané Česko. Hlavně cesta na jih bude v létě asi dlouhá

Cesta k jihu bude v létě rozkopaná. Podívejte se na osobní zkušenost reportéra Seznamu.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Vedle dopravních omezení a uzavírek reaguje před sezonou Ministerstvo dopravy a policie také na to, že se v Česku letos zvyšuje počet dopravních nehod. Policie proto zejména v počátku prázdnin zamíří hodně do terénu.

„V období tří víkendů, první už byl ten minulý, zintenzivňujeme práci v terénu,“ řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Policie chce podle něho především hlídat v blízkosti dopravních uzavírek a sledovat zejména chování řidičů tranzitních nákladních vozidel.

Také ministr dopravy Dan Ťok vyzval řidiče, aby si na cestách počínali obezřetně.

„Dovolená není závod, nejde o to, dojet co nejdříve do cíle. Člověk by si měl cestu dobře naplánovat,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patří rutinní jízda a to, že se řidiči při řízení příliš rozptylují.

„Trápí nás nepozornost při řízení,“ uvedl ministr Ťok. Podle průzkumu ji často způsobuje to, že řidiči za volantem často používají mobilní telefon. Podle průzkumu Besipu se jich k tomu přiznalo 60 procent, přičemž třetina nejen telefonuje, ale také posílá SMS zprávy nebo chatuje.

Video: Svědectví telefonujícího řidiče. Dvě slova do mobilu, brzdy na podlaze, náraz

Reportér Seznamu na polygonu testoval, jaké to je řídit a zároveň se věnovat chatování.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované