Hlavní obsah

Radnice dostanou příští rok od Prahy více než pět miliard korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice pražských městských částí dostanou v příštím roce z rozpočtu Prahy dohromady zhruba 5,02 miliardy korun, což je více než letos. Nižší příjmy způsobené pandemií covid-19 se do financování radnic nepromítnou.

Článek

Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Propad příjmů kvůli covidu-19 očekává město v rozmezí od 12 do 15 miliard korun. Pro letošek má Praha z loňského prosince schválený rozpočet s příjmy 60,7 miliardy a výdaji 81,6 miliardy korun. Rozdíl dorovná například z peněz, které získá od státu.

„Rozhodli jsme se, že nebudeme přenášet daňové propady na městské části, takže objem finančních vztahů k městským částem dokonce o asi 31 milionů naroste. Věřím, že je dobrá zpráva pro radnice,“ řekl Vyhnánek.

Důvodem, proč Praha v rozpočtu nepromítne propad daňových příjmů do množství peněz pro radnice, je podle Vyhnánka to, že by se s propadem velmi těžko vyrovnávaly.

Pro letošní rok město v rozpočtu vyčlenilo pro radnice 4,98 miliardy korun. K tomu jim přidalo další peníze v dotacích na projekty nebo je podpořilo specifickou dotací téměř 400 milionů kvůli opatřením proti koronaviru.

O kolik přesně Praha kvůli koronaviru přijde, není zatím definitivně jasné. „Predikci (12 až 15 miliard) stále držíme. S ohledem na vývoj situace ale nelze říci, zda se nepřiblížíme těm 15 miliardám,“ sdělil Vyhnánek.

Vyčíslení finančního propadu ale nepočítá s plánem vlády zrušit superhrubou mzdu, což by podle Vyhnánka způsobilo Praze ztrátu další více než čtyři miliardy korun. „Pokud by nebylo doplněno o další změny v rozpočtovém určení daní, tak by to znamenalo další propad ve financích samospráv. Jestliže stát ke zrušení přistoupí bez náhrady, pro řadu obcí by to bylo neřešitelné,“ dodal.

Hospodaření hlavního města skončilo v prvním pololetí letošního roku přebytkem zhruba 3,88 miliardy korun. To je meziročně o asi pět miliard korun méně. Hlavní město šetřilo nižším plněním výdajů 42,72 procenta upraveného rozpočtu. Vliv na hospodaření měla rovněž pandemie nemoci covid-19. Příjmy dosáhly 87,42 miliardy a výdaje 101,7 miliardy korun. Rozdíl město dorovná například z peněz od státu.

Reklama

Doporučované