Hlavní obsah

Raketa mi dopadla asi kilometr od domu, říká obyvatel izraelského Aškelonu

Foto: Profimedia.cz

Zbytek rakety Hamásu, kterou sestřelil obranný systém Železná kopule, dopadl v okolí Aškelonu.

Reklama

V Praze pracuje jako expert na solární energetiku, nyní je ale měsíc doma v Aškelonu, kde zažívá raketové útoky Hamásu. Izraelec Ilja Vichman mluvil se Seznam Zprávami o současném konfliktu i o tom, jak může eskalace pokračovat.

Článek

Jak byste popsal současnou situaci v Aškelonu, kde právě jste?

Sloužil jsem pět let v armádě, takže ta situace pro mě není úplně nová. Zažil jsem první i druhou intifádu, v armádě jsem se zúčastnil některých operací. Co se ale změnilo oproti devadesátým letům, je to, že Hamás už má lepší schopnosti odpalovat rakety a bomby. Jsou teď schopní odpalovat velké množství raket krátce po sobě.

Každé tři, čtyři roky se to opakuje – oni na nás vystřelují rakety, my na ně na oplátku zaútočíme a snažíme se zničit jejich kapacity. Na několik let je oslabíme, pak se to opakuje znovu. Teď jsou ale úspěšnější, podařilo se jim vysílat rakety do měst po celé zemi, to dříve nebylo.

V městech jako je Jaffa, Lod a další je navíc smíšená populace, žijí tam židé a izraelští Arabové. K napětí přispívají i sociální sítě, jako je TikTok nabo Facebook – stačí drobná věc, rozšíření nějaké falešné zprávy, a v těchto oblastech se může rychle šířit násilí. Včera vyslala vláda do centra Lodu národní gardu.

Abych ale odpověděl na vaši otázku – v noci to tu bylo strašné, rakety létaly snad každou hodinu. Naštěstí máme chytrý obranný systém Železná kopule, i ten má ale své limity. Když z Gazy odpálili velké množství, stovky raket, jedna či dvě mohou uniknout systému detekce a dopadnout do měst. I proto už máme pět mrtvých.

Foto: Archiv SZ

Izraelec Ilja Vichman pracuje v Praze jako expert na solární energetiku, nyní je doma v Aškelonu.

Trávíte teď hodně času v krytu?

Já žádný kryt k dispozici nemám, v každém domě tady není. Když nemáte kryt, musíte sejít do dolní části domu a schovat se někde ve vnitřních prostorech, pod schody apod.

Dopadla nějaká raketa blízko vašeho domu?

Ano, pokud je tedy blízko vzdálenost jednoho kilometru. Dopad rakety skončil smrtí jednoho člověka.

Jak myslíte, že se situace vyvine? Můžeme očekávat, že mezi Izraelem a Hamásem vypukne válka v plném rozsahu?

Izrael nechce konflikt eskalovat. Problém je ale v tom, že pokud bychom teď přestali, nepoškodili bychom Hamás dostatečně. Izrael také o válku nestojí, protože to by znamenalo nevyhnutelně pozemní útok. A ten je vždycky horší. Víte, jak ho začít, nevíte už ale, jak to může skončit. Myslím, že v příštích dnech zažijeme tlak – vláda nemůže jen čekat a dívat se na to, jak naši zemi bombardují. Vím, že přijela delegace z Egypta, která by měla působit jako prostředník mezi oběma stranami konfliktu.

Poničený dům v izraelském Aškelonu.Video: Ilja Vichman, Seznam Zprávy

Ten konflikt je výsledkem hned několika navzájem působících faktorů – ramadán, smíšená populace, kterou jsem zmiňoval a která dříve žila v klidu vedle sebe, atd.

Odpalováním raket z Gazy nicméně eskalace konfliktu nezačala. Napětí stoupalo už dříve, a to i kvůli mezinárodně kritizovaným akcím Izraele, jako bylo plánované vypovídání rodiny z jeruzalémského předměstí Šajch Džarráh…

Ano, je to pravda, byl to mix různých faktorů, mezi nimi i vypovídání z Šajch Džarráhu nebo Jaffy. K tomu rozpoutání násilí přispěly i sociální sítě. Viděl jsem video, na němž někdo útočil na židovského řidiče taxíku. Ten ztratil kontrolu nad vozem a vjel na chodník. Někdo to ale prezentoval tak, že úmyslně najížděl do kolemjdoucích, to je pak fake news, která může vyvolat protesty. Lidé pak vycházejí na ulici a dělají problémy. Před deseti lety se nic takového nedělo, viděl jste ve zprávách, co se opravdu děje, dnes je to někdy zkreslené.

Premiér a ministr obrany včera oznámili, že boje hned tak neskončí. Podle mých zkušeností to může bez pozemní operace trvat tak dva týdny. Pokud by ale k pozemní operaci došlo, bylo by to spíš na měsíc a půl. Záleží na tom, jestli Hamás bude i nadále vystřelovat rakety na Tel Aviv a centrum země, protože na tuto oblast je Izrael velice citlivý.

My tady v Aškelonu si vždy stěžujeme, že útokům Hamásu na nás se nevěnuje příliš velká pozornost. Když se teď ale útočí na střed Izraele, je to něco jiného. Přirovnal bych to k situaci, kdyby u vás v Česku někdo útočil na Liberec a na Prahu. Útok na Prahu by byl pro Čechy něčím osobnějším. Na každém životě ale samozřejmě záleží. Myslím, že pokud bude Hamás pokračovat s raketami ještě další dva nebo tři dny, konflikt se opravdu vyeskaluje.

Myslíte, že současné násilí nějak ovlivní sestavování nové izraelské vlády, o němž politici jednají?

Myslím, že ano. Jak víte, měli jsme tu čtvery volby během dvou let a dlouho se tu nedaří sestavit většinu. Netanjahuovi se vládu sestavit nepodařilo, teď se o to snaží další politik, Jair Lapid. Ten ale kvůli současnému dění jednání přerušil. Čas mu přitom ubíhá. Kdykoliv nastane nějaký konflikt s Araby, izraelská vláda se stává pravicovější.

Myslíte tedy, že to může Netanjahuovi pomoci?

Ano, určitě. On pak může říci: Podívejte se, nepotřebujeme je (střed a levici), můžeme sestavit silný pravicový kabinet. To on ostatně říkal vždycky. Během konfliktu se vždy mění veřejné mínění, nelze najednou říkat „Pojďme s nimi žít“ v době, kdy na nás útočí.

Reklama

Související témata:

Doporučované