Hlavní obsah

Akce vakcíny pro Česko: Rakousko dá 30 tisíc dávek, Slovinci 10 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Sebastian Kurz a Andrej Babiš v lednu roku 2020.

Reklama

aktualizováno •

„Bilaterálně podpoříme Českou republiku a pokládáme za velmi přínosné, že jsme slyšeli od některých dalších evropských zemí, že se chystají udělat to samé,“ řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Článek

Rakousko poskytne České republice 30 tisíc dávek vakcín proti covidu-19. Podle agentury Reuters to dnes oznámila kancelář spolkového kancléře Sebastiana Kurze. Ten krok nazval ukázkou solidarity poté, co podle něj Evropská unie po nedávných jednáních selhala při snaze napravit nerovnosti v distribuci očkovacích látek mezi jednotlivými členskými státy.

Kurz také uvedl, že k podobnému kroku se vůči České republice chystají i další země.

„Bilaterálně podpoříme Českou republiku a pokládáme za velmi přínosné, že jsme slyšeli od některých dalších evropských zemí, že se chystají udělat to samé,“ řekl Kurz.

Babiš Rakousku za jeho krok na sociálních sítích poděkoval, v dalším tweetu napsal, že o 10 tisíc dávek se s Českou republikou nabídlo podělit Slovinsko.

Rakouský kancléř si nedávno společně s představiteli dalších zemí, včetně českého premiéra Andreje Babiše, stěžoval na nerovné rozdělení vakcín mezi členy sedmadvacítky. O tomto sporu více v přiloženém textu:

Už na konci měsíce února informovala německá regionální televize MDR s odvoláním na saského premiéra Michaela Kretschmera o tom, že tři tamní spolkové země pošlou do České republiky 15 tisíc dávek vakcíny jako dar.

Český premiér Andrej Babiš nejdříve v pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News řekl, že Sasko dodá ČR dané vakcíny od firmy AstraZeneca pro Cheb, Sokolov a Karlovy Vary. Ve videu zveřejněném na sociálních sítích později upřesnil, že na dodávce se společně domluvili premiéři Saska, Bavorska a Durynska.

Dalších 100 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech České republice přislíbila dříve Francie. Z Izraele pak vojáci přivezli 5000 dávek vakcíny Moderna. Naočkováni jí měli být vojáci, kteří slouží v nemocnicích u koronavirem nakažených pacientů.

Reklama

Doporučované