Hlavní obsah

V Rakousku kvůli aféře s videem vicekancléře Stracheho padla vláda

Heinz Christian Strache rezignuje na funkci vicekancléře i šéfa strany.Video: Zuzana Lachnitová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Rakouský vicekancléř Heinz Christian Strache v sobotu rezignoval na funkci kvůli videu s údajnou zástupkyní ruských oligarchů. Kancléř Sebastian Kurz v návaznosti na skandál ukončil vládní koalici a vyzval prezidenta k vypsání předčasných voleb. Prezident Van der Bellen souhlasí.

Článek

„Předčasné volby jsou jedinou cestou, jak obnovit důvěru ve veřejné instituce,“ řekl Van der Bellen podle agentury Reuters a vyřkl tím prozatímní tečku za velmi rychle vyeskalovanou vládní krizí.

Co konkrétně se v uplynulých hodinách u jižních sousedů stalo?

V pátek kolem Stracheho vypukl skandál poté, co německá média zveřejnila videonahrávku, na níž s údajnou příbuznou ruského oligarchy jedná o korupční dohodě. Konkrétně měl Strache přistoupit na dohodu, že když Rusové ovládnou největší bulvární deník v zemi a budou skrze něj pozitivně referovat o FPÖ, on jim následně po volbách zpřístupní státní zakázky.

Rakouský vicekancléř a šéf rakouské protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache následně oznámil, že lidoveckému kancléři Sebastianu Kurzovi v sobotu nabídl svoji rezignaci. Řekl, že skončí také ve funkci předsedy FPÖ.

Strache na sobotní tiskové konferenci mluvil o špinavé kampani a o cíleném politickém atentátu. Uvedl, že ve funkci vicekancléře i stranického šéfa ho nahradí současný ministr dopravy Norbert Hofer, neúspěšný kandidát z posledních prezidentských voleb. Televize oe24 ale už dříve uvedla, že kancléř Kurz odmítá, aby v kabinetu vystřídal Stracheho právě Hofer.

To kancléř později v sobotu sám potvrdil s tím, že koalice s FPÖ končí. „Po včerejším (pátečním) videu musím zcela upřímně říci, že co je moc, to je moc,“ řekl premiér. Zároveň sdělil, že prezidentovi navrhl, aby co nejdříve vypsal předčasné parlamentní volby.

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen následně večer podpořil návrh kancléře Sebastiana Kurze uspořádat kvůli vládní krizi předčasné volby. Zároveň sdělil, že o dalších krocích bude s Kurzem hovořit v neděli.

Šéfka opoziční Sociálně demokratické strany Rakouska (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová podle Reuters už řekla, že vypsání předčasných voleb její strana nebude bránit, pokud se příslušný návrh ocitne v parlamentu. Zároveň si ale „rýpla“ i do Kurze. „Nemůže se zbavit zodpovědnosti za selhání a za to, že zemi do této nestabilní situace přivedl,“ poznamenala s tím, že Rakousko si FPÖ, před kterými sociální demokraté vždy varovali, ve vládě nezasloužilo.

FPÖ, do jejíhož čela se Strache postavil v roce 2005, byla ve vládě s lidovci od předloňského prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované