Hlavní obsah

Rakovnickou památkově chráněnou Sokolovnu čekají opravy, vedle bude nové hřiště

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Rakovnickou památkově chráněnou Sokolovnu čekají opravy, do konce října by měl být hotový projekt na opravu střechy, která není v dobrém stavu. Vedle objektu vznikne nové multifunkční hřiště, povrch současného už nevyhovuje.

Článek

„Krytina střechy Sokolovny byla instalována zřejmě v 60. nebo 70. letech minulého století. Při větších deštích zatéká do vnitřních prostor Sokolovny,“ uvedla mluvčí rakovnické radnice Kateřina Hradilová. Proto nyní odborník na podobné projekty pro památky zpracovává pro město dokumentaci pro rekonstrukci krovu, nosné konstrukce stropu, střešního pláště a klempířských prvků. Zda budou moct práce začít už příští rok, bude jasné v prosinci, kdy rakovničtí zastupitelé budou schvalovat rozpočet. Hodnota investice bude jasná po dopracování projektu, řádově dosáhne milionů korun.

Ve sportovním areálu Sokolovny je hřiště, které využívá veřejnost a školy k výuce tělocviku. „Asfaltová plocha byla na několika místech popraskaná a hrozilo zde nebezpečí úrazu,“ uvedla mluvčí. Vedení radnice proto vybralo firmu, která zde letos zhruba za tři miliony korun vybuduje nové multifunkční hřiště s umělým povrchem. Přibude i nová dlažba a oplocení. Od letošního roku je v Sokolovně také lezecká stěna, kterou může využívat i veřejnost. Ve městě dosud lezecká stěna chyběla. Vznikla v rámci takzvaného participativního rozpočtu, kdy veřejnost rozhoduje o využití části peněz z rozpočtu města.

Sokolovna byla postavena v letech 1912 až 1914 podle projektu architekta Otakara Novotného, je významnou národní kulturní památkou. Město nedávno dokončilo opravu také další historické budovy zvané Omáčkovna, kterou využívá 1. základní škola. Sice není památkové chráněná, ale při opravě omítky dělníci objevili dvě pozdně gotická kamenná ostění, která jsou ve zdivu hned za vstupní branou na školní dvůr. Prozkoumali je památkáři a nyní jsou opět zakrytá, aby se předešlo jejich poškození. Budova byla kdysi speciální školou, nyní se v ní učí první ročníky.

Reklama

Doporučované