Hlavní obsah

Rath měl do dneška zaplatit pět milionů, požádal o prominutí

Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath.

Reklama

Do dnešního dne nařídil Krajský soud v Praze bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi zaplatit druhou splátku desetimilionového peněžitého trestu, který dostal za korupci. Bývalý politik však požádal o prominutí.

Článek

Do dnešního dne nařídil Krajský soud v Praze bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi zaplatit druhou splátku desetimilionového peněžitého trestu, který dostal za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Bývalý politik však požádal o prominutí zbytku peněžitého trestu. Podle mluvčí Hany Černé zváží krajský soud důvodnost podané žádosti a další eventuální postup. Prvních pět milionů z trestu Rath uhradil letos v únoru.

Černá v pátek na dotaz ČTK uvedla, že krajský soud dosud nedostal informaci o tom, že by peníze za druhou splátku na účet dorazily. Rathův právník Roman Jelínek dříve pro deník Právo uvedl, že jeho klient nemá na zaplacení pětimilionové splátky peníze. Jako alternativu k prominutí zbytku trestu žádal o nařízení exekuce části domu, který Rath vlastní spolu s bratrem Michalem. „V případě, že by bylo zaplacení trestu vymáháno, potom je volba konkrétního postupu především na příslušném exekutorovi,“ reagovala Černá.

Rath dostal loni v červnu za přijímání úplatků při výběrovém řízení na opravu Buštěhradu sedmiletý trest vězení. Soud mu nařídil zaplatit deset milionů a na sedm let mu zakázal působit ve výkonných funkcích v samosprávě. Stanovil také náhradní trest 2,5 roku vězení pro případ, kdy by Rath peněžitý trest neuhradil.

Na konci letošního ledna bývalému politikovi středočeský krajský soud zatím nepravomocně vězení o rok prodloužil. Uložil mu také osmnáctimilionový peněžitý trest.

Rathova kauza je rozdělená na dvě větve, které se obě týkají korupce při zadávání zakázek Středočeského kraje. V první části ho soud uznal vinným z úplatkářství u tendru na zámek Buštěhrad, jeho hlavní spoluobviněné - bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra - pak odsoudil i za zmanipulovaná výběrová řízení na rekonstrukci budovy gymnázia v Hostivici a nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory a středočeských nemocnic. Dostali po šesti letech vězení.

Ve druhé větvi kauzy si ústřední trojice podle nepravomocného rozsudku na přelomu let 2011 a 2012 domlouvala úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice.

Reklama

Doporučované