Hlavní obsah

Reakce na střelbu v Ostravě. Ministerstvo podpoří nové kamery i školení

Foto: Tomáš Svoboda

Oběti střelby v Ostravě uctily stovky lidí. Po svátcích svíčky zmizely, nemocnice chce zřídit trvalý památník.

Reklama

Vládní resort v tomto týdnu schválil výzvu, která má vylepšit bezpečnostní opatření v nemocnicích.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví bude žádat po nemocnicích, které zřizuje, aby si do konce roku povinně udělaly bezpečnostní analýzu.

Taková „prověrka“ vyhodnotí potřeby kamerových či varovných systémů, velínů a dalších opatření, která mohou pomoci při neočekávaných situacích. „Chceme, aby minimálně nemocnice pod ministerstvem pojmenovaly případná rizika a řekly, do čeho je potřeba investovat. Jsme ochotní takové projekty od příštího roku podpořit penězi,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pro Seznam Zprávy na návštěvě v Brně.

Opatření souvisí se střelbou v ostravské nemocnici, která se stala přesně před měsícem. Útok Ctirada Vitáska nepřežilo celkem sedm lidí. Střelec si vybral náhodné oběti v čekárně, později na útěku před policií obrátil zbraň i proti sobě.

Ministerstvo už od roku 2018 podporuje bezpečnost v nemocnicích, tehdy rozjelo dotační program na zvýšení ochrany takzvaných měkkých cílů. Loni v něm rozdělilo 32 milionů korun.

„Už před útokem jsme bezpečnost řešili. V tomto týdnu jsme schválili novou výzvu. Chceme, ať minimálně nemocnice zřizované ministerstvem povinně identifikují případné bezpečnostní hrozby. Jsou to většinou velké objekty s řadou pavilonů či oddělení a je třeba znát rizika,“ uvedl ministr.

Resort tak hodlá rozdělit další desítky milionů korun. Půjdou třeba na nové kamery, řídící velíny nebo školení personálu. „Řada nemocnic má bezpečnostní analýzy hotové, ale jiné nic takového neudělaly. Je třeba prevenci posunout dál,“ dodal Vojtěch.

Zároveň zdůraznil, že tragickým událostem jako v Ostravě nikdy nelze stoprocentně předcházet. „Nechceme z nemocnic vyrábět vězení. Jsou to veřejné instituce plné zaměstnanců, pacientů, ale i příbuzných a dalších lidí,“ odmítl přísnější osobní kontroly.

Ministerstvo podle něj udělá maximum z hlediska bezpečnostních školení personálu, evakuačních plánů či moderních kamerových systémů.

Reklama

Související témata:

Doporučované