Hlavní obsah

Recept na zotavení. Proč se čínská ekonomika vrací k růstu?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

První dolů, první nahoru. Čínská ekonomika kvůli koronaviru na počátku roku rekordně klesla, teď už je ale na cestě vzhůru. Letos může přidat až dvě procenta a být jediným velkým hospodářstvím na světě, které poroste.

Článek

Čínská ekonomika byla vzhledem k původu šíření nákazy koronavirem první z celého světa, kterou začal ovlivňovat odliv zahraničních investorů, firem a pracovní síly. A stejně tak se nyní jako první dostává zpátky nahoru.

Čína vs. USA – 1:0

Zatímco v prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt v Číně historicky poprvé a zároveň rekordně propadl meziročně o 6,8 procenta, ve druhém kvartále už HDP rostl o 3,2 procenta. Podle agentury Reuters přispěla k oživení stimulační opatření s cílem ulevit od šoku z koronakrize. Čínský statistický úřad vyhodnotil, že za celý první půlrok tamní hospodářství klesla o 1,6 procenta.

Ekonomiku Číny nyní žene vpřed průmysl a podle Bloombergu by mohlo jít o jediné z větších světových hospodářství, které letos poroste. Analytici oslovení americkou ekonomickou redakcí předpovídají druhému největšímu HDP na planetě růst za celý letošní rok o dvě procenta. Dosavadního vítěze na hrubý domácí produkt, USA, přitom podle nejhoršího scénáře v průzkumu agentury Reuters čeká propad až o devět procent.

Co Číňanům pomáhá?

Do kladných čísel se čínské hospodářství vrátilo tím, že země zredukovala počty menších ohnisek koronaviru, zvrátila kolaps světové poptávky a udržela trhy na vzestupu i přes přetrvávající obavy z toho, co Blomberg nazývá „rozsáhlou technologickou studenou válkou se Spojenými státy“.

Za návratem ekonomiky k výkonnosti prý ale stojí také ochota obyvatel přijmout a podvolit se přísnějším opatřením proti šíření nákazy nebo samotný fakt, že světové hospodářství se bez exportu Číny neobejde. I proto, že v červenci otevřeli své továrny a obchody další zahraniční investoři.

Zotavení na hraně jistoty

Oficiální data přitom postrádají čísla o plném rozsahu nezaměstnanosti po předchozích odstávkách výroby a bez rychlého zlepšení spotřebitelské nálady se zotavení může znovu obrátit v pokles. A pokud bude pokračovat americko-čínská obchodní válka, Čína by měla změnit i současný omezený přístup k podporám, které financuje hlavně vydáváním nových dluhopisů, dodává Bloomberg.

Plnění první fáze obchodní dohody mezi Čínou a USA měli o víkendu probrat a za první pololetí zhodnotit americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer a čínský vicepremiér Liou Che. Jednání ale odložili na neurčito.

S blížícími se prezidentskými volbami navíc nelze vyloučit, že napětí mezi mocnostmi bude dál eskalovat. Prezident Donald Trump v pátek nařídil čínské firmě ByteDance, aby operace a služby oblíbené aplikace TikTok pro sdílení videí ve Spojených státech prodala do 90 dní.

Nejsilnější burza světa z pohledu růstu

Na konci minulého týdne však pramení i další důkazy toho, že Čína se vrací k hospodářské výkonnosti jako před koronavirem. Výsledky za červenec ukázaly, že průmyslová výroba stejně jako v červnu meziročně vzrostla o 4,8 procenta, ačkoliv ekonomové očekávali i vyšší růst. Maloobchodní prodeje naopak oproti odhadovanému růstu o 0,1 procenta poklesly o 1,1 procenta.

„Zotavení Číny je převážně na dobré cestě. Větší roli budou hrát investice, které stejně jako ve zbytku světa míří hlavně do zaměstnanosti a menších podniků. To vysvětluje, proč by čínská ekonomika mohla nabrat ještě větší rychlost, růst a pevnější základ i v relativně brzké fázi oživení,“ vysvětluje seniorní ekonom Tommy Wu z analytické firmy Oxford Economics v Hongkongu.

Do kladných čísel se vrátila i šanghajská burza, která s růstem o 15 procent za poslední půlrok drží mezi ostatními světovými akciovými indexy prim. Nejistotou a rizikem otřesení finančními trhy ale zůstává spotřebitelská nálada, která by se mohla změnit s dalšími nárůsty případů nákazy koronavirem.

Prodeje drží v plusu čtyři kola

Prodeje zboží v Číně rostly v červenci vůbec poprvé za celý letošní rok, a to o 0,2 procenta. Přispěl k tomu hlavně odbyt automobilů, který se oproti červnovému poklesu o 8,2 procenta za minulý měsíc vrátil k růstu o 12,3 procenta. Například restaurace a občerstvení ale ztrácely až 11 procent. Ubytování je podle investiční banky Morgan Stanley na úrovni z ledna a domácí letecká doprava na 90 procentech čísel ze začátku roku.

„Čínští spotřebitelé, zdá se, potřebují na návrat k normálnímu utrácení více času než jejich americké či evropské protějšky,“ doplňuje vedoucí ekonomka z Bank of America Helen Qiaová, podle které by však tamní obyvatelé měli víc těžit z bezpečnějšího zdravotního prostředí, pokud má Čína nákazu pod kontrolou.

Poloviční statistika

Přesto Číňané zůstávají kvůli nedávným menším ohniskům v severozápadní Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang a provincii Liao-ning na severovýchodě země bdělí. I to se může promítat do jejich ochoty utrácet v restauracích nebo zábavním průmyslu.

Nezaměstnanost se v červenci držela na hodnotě 5,7 procenta, což je o dva procentní body méně než v červnu. Analýza Bloombergu nicméně dodává, že ve sčítání může chybět až polovina celkové pracovní síly včetně těch, kteří pracují v jiných regionech než v místě trvalého bydliště. Zpráva internetové stránky a zprostředkovatele míst pro absolventy Zhaopin.com také uvádí, že čtvrtina z nich v červnu stále sháněla práci.

Reklama

Doporučované