Hlavní obsah

Řecko porušuje mezinárodní právo, říká šéf Organizace pro pomoc uprchlíkům

Foto: Profimedia.cz

Uprchlíci připlouvají na přeplněný řecký ostrov Lesbos.

Reklama

Turecko cíleně sváží uprchlíky na řecké hranice, aby situaci vyhrotilo, řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům. Jediným řešením je podle něj jednotný azylový systém. Dočasně by prý pomohlo i udílení povolení k pobytu pro ty žadatele, kteří mají nárok na azyl.

Článek

Řecko dnes oznámilo, že na jeden měsíc pozastaví právo na azyl. Jak toto opatření hodnotíte? Podle většiny expertů jde o porušení mezinárodního práva…

Jednoznačně. Je to protiprávní krok v rozporu s Ženevskou úmluvou. Pronásledovaná osoba či uprchlík musí být přijata do azylového řízení a o té žádosti musí být spravedlivě rozhodnuto. Pokud to odmítají, porušují Řekové Ženevskou úmluvu z roku 1951.

Na řecko-turecké hranici je v tuto chvíli podle odhadů řeckých úřadů asi 15 tisíc běženců. Myslíte, že ten počet ještě nějak dramaticky vzroste poté, co turecký prezident řekl, že otevírá dveře do Evropy?

(Recep Tayyip) Erdogan dělá všechno proto, aby ten počet narostl. V televizi běží otevřené reklamy pro uprchlíky, informace o tom, že cesta je volná, aby odjeli. Turecké autobusy je organizovaně svážejí k řeckým hranicím. Erdogan se prostě snaží situaci vyhrotit. Uvidíme, za jak dlouho se roznese zpráva, že řecká hranice je zavřená, ale očekávám, že tato Erdoganova propagace přivede další tisíce lidí k řecké hranici. Ti tam narazí na zavřenou hranici.

Ví většina běženců, že takzvaná balkánská cesta je uzavřena a že přes ní neprojdou?

Vědí to velmi dobře, jsou ve spojení se svými příbuznými a krajany. Platí, že balkánská cesta je uzavřená jen pro ty, kdo nemají žádné peníze. Pro ty, kteří si mohou dovolit zaplatit převaděče, cesta uzavřená není a na Západ se dostanou.

Do Řecka dnes odcestovali vrcholní představitelé Evropské unie v čele se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Zasáhne nějak Unie proti porušování mezinárodního práva, o němž jsme mluvili?

Myslím, že nezasáhne a že představitelé EU nevědí kudy kam, stejně jako politici členských států. Podle mých informací se zítra na nějakém krizovém zasedání mají sejít ministři vnitra. Očekávám ale, že nic lepšího než opevňování hranice a materiální a technická pomoc Řekům výsledkem nebude.

Foto: Profimedia.cz

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis vítá na letišti šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou.

Zdá se teď, že dohoda uzavřená mezi Evropskou unií a Tureckem zjevně nefunguje. Co by měla Unie dělat ve chvíli, kdy jí mezi členskými státy jednotná azylová politika nebo povinné přerozdělovací kvóty neprojdou?

Unie by měla zavést rychlé azylové řízení v Řecku a jednotné povolení k pobytu pro úspěšné žadatele, a návraty pro lidi, kteří nárok na azyl nemají. Tímto způsobem by se dalo poměrně rychle rozhodnout, kdo v EU zůstat může a kdo ne.

Vyhnuli bychom se tak nelegálním cestám přes takzvaně zavřenou balkánskou cestu. Kdyby platilo jednotné povolení k pobytu pro uprchlíky, mohli by legálně – nejčastěji za příbuznými – odcestovat. To by mohl být jeden z receptů, já si ale myslím, že se dohoda najde pouze na odstrašování a represi vůči těm nejbezbrannějším, tedy uprchlíkům na hranici.

Myslíte, že pro tento recept, který jste zmínil, by se našla většina mezi členskými státy?

Většina možná ano, ale nikoliv jednomyslnost. Každé řešení, které by mohlo fungovat, se musí pohnout k jednotnému azylovému systému, který by platil pro všechny. Jeho součástí budou samozřejmě i pohyby lidí, kteří nárok na azyl mají. Měli bychom se ale snažit lidi, kteří nárok na azyl nemají, nenechat se volně pohybovat po balkánské cestě.

Velký příliv uprchlíků teď přichází ze syrské provincie Idlib kvůli rusko-syrskému bombardování. Na turecké hranice míří stovky tisíc lidí. Můžete popsat situaci, v níž se tito lidé nacházejí?

Je to příšerná humanitární katastrofa, protože lidé tam přežívají ve stanech, autech nebo pod stromy v zimním počasí. Situace je velmi špatná, neznamená to, že když se bavíme o severní Sýrii, že je tam v zimě teplo. Oni se stali figurkami v soupeření mocností. Uvidíme, jak úspěšná bude turecká protiofenziva proti syrským jednotkám. To je pro Turky jediná možnost, jak vytvořit místo pro milion lidí, který se dal do pohybu. Nemyslím, že Turci otevřou hranice a ten milion lidí pustí ke čtyřem milionům, o které se už teď starají.

Reklama

Doporučované