Hlavní obsah

Dočkáme se i Jaromíra Soukupa? Poslouchejte nový Mediální cirkus

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Portfolio podcastů SZ od března rozšířil Mediální cirkus. Vedle Ptám se já tak půjde o další rozhovorový počin Marie Bastlové. Tentokrát ale budeme těžká témata rozebírat s úsměvem na rtech, říká v rozhovoru autorka podcastů.

Článek

Marie, tebe posluchači podcastů Seznam Zpráv i čtenáři znají jako hlavní tvář pořadu Ptám se já. Na úvod mě zajímá – nahradí nový podcast Mediální cirkus už zajeté Ptám se já?

Ne, určitě ne, Ptám se já pokračuje jako hlavní pořad, který dělám. Stále platí, že třikrát, spíš čtyřikrát týdně chceme dál přinášet aktuální publicistické rozhovory.

Ptám se já

Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

A do toho tedy na Seznam Zprávách vznikl nový podcast Mediální cirkus. Prozraď, proč ten název? O čem podcast je?

Proč mediální cirkus? Protože přece jenom svět médií tak trošku cirkus je. Takhle, my si z toho neděláme legraci, ten podcast je úplně vážný a naprosto vážně se věnuje mediálním tématům. Ale přece jenom mediální scéna pro někoho tak trochu divadlo je nebo jej tak možná vnímá a my na to tím názvem odkazujeme.

Mediální scéna je navíc takový malý rybníček, ve kterém se pohybujeme. A my přes rozhovory s hosty chceme ukazovat, jak novináři přemýšlí, jak fungují, jaká je jejich práce, kdy se třeba v té své práci už dostávají na hranu, co dělají, co už by třeba dělat neměli, co ještě můžou.

Budeme se věnovat jednotlivým kauzám, fungování jednotlivých redakcí i třeba tomu, jak se novináři potýkají s aktuálními výzvami, jako jsou třeba nějaké blížící se volby nebo nové technologie, které jim vstupují do práce, jak se proměňuje datová novinařina, jak se proměňuje investigace v průběhu času, jak se posouvají sociální sítě a tak dále.

Mediální cirkus neobsahuje čistě jen rozhovor, ale také glosář. V prvním díle sis ke glosování přizvala Václava Dolejšího, budou se v dalších dílech měnit i tito hosté?

Ano, každý díl Mediálního cirkusu obsahuje glosář o médiích a potom rozhovor s některým z hostů. Už ve druhém díle bude v glosáři místo Václava Jindřich Šídlo. Ty hlasy budeme obměňovat. Bude to skupinka zhruba čtyř pěti lidí z redakce Seznam Zpráv, kteří se v tom glosáři budou střídat.

Mediální cirkus

Bude se Mediální cirkus způsobem moderace lišit od Ptám se já?

Mediální cirkus oproti Ptám se já není hard talk. Mediální cirkus je koncipován jinak, ty rozhovory nejsou primárně postavené jako konfliktní. Je to spíš opravdu takové povídání, které se sice nevyhýbá nepříjemným tématům, ale je to s úsměvem na rtech.

Proč právě prostředí médií? Je to téma, které podle tebe na české podcastové scéně chybělo?

Částečně. On se těmto tématům dlouhodobě věnuje Médiář, který také má svoji sérii rozhovorů a také vychází mimo jiné i v audio podcastové verzi. Ale Mediální cirkus bychom chtěli zaměřit trochu více na širší publikum, aby to nebylo vysloveně jenom pro mediální insidery, ale přece jenom jako představení profese a těch tváří i trochu navenek.

Takže i hosty budeš primárně vybírat z řad novinářů a kolegů.

Z řad novinářů, mediálních manažerů, mediálních hráčů. Například druhým hostem tohoto podcastu je ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, takže to bude takový mix.

Já se po prvním díle musím zeptat – přijde i Jaromír Soukup?

Zatím ne, samozřejmě jsme ho hned zvali a má od nás esemesky, volání a všechno, ale zatím tedy naše pozvání nevyslyšel. Ale já doufám, že jednou dorazí.

Jak často bude Mediální cirkus vycházet?

Nemáme nastavenou úplně pravidelnou frekvenci, ale plán je, abychom nový díl přinesli zhruba dvakrát za měsíc.

Reklama

Doporučované