Hlavní obsah

Jak se žije v Česku? Seznam Zprávy a Ipsos nabízí exkluzivní data o společnosti

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zástupkyně šéfredaktora SZ Petra Benešová.

Reklama

Petra Benešová, zástupkyně šéfredaktora Seznam Zpráv, popisuje detaily nového velkého projektu, který ukazuje českou společnost v unikátních datech, analýzách a reportážích.

Článek

Seznam Zprávy tento týden odstartovaly dlouhodobý projekt Jak se žije v Česku? úvodní sérií článků o zaměstnanosti a trhu práce. Projekt vychází z exkluzivních dat, které pro SZ sbírá agentura Ipsos, a souvisejících podrobných analýz a reportáží.

V rámci prvního tématu odpovídají Seznam Zprávy třeba na otázky, jestli jsou Češi ochotní se rekvalifikovat, aby si našli lepší práci, nebo kolik procent z nás chodí do práce rádo.

Unikátní data o trhu práce najdete zde

Jak bude projekt pokračovat a co všechno zahrnuje? To shrnuje v otázkách a odpovědích zástupkyně šéfredaktora Petra Benešová.

V pondělí na Seznam Zprávách odstartoval nový projekt Jak se žije v Česku. Co všechno čtenářům postupně přinese?

Reportéři Seznam Zpráv – Petr Švihel, Jan NovákTomáš Svoboda – vyrazí do měst a obcí, aby zjistili, jak se v České republice žije. Budou se zajímat o to, jak například lidé zvládají zdražování potravin a energií, jak se jim v dané obci bydlí, jestli mají dostatek příležitostí k práci a jestli je dané město či obec dobrým místem pro život.

Každý týden kromě reportáží nabídneme i podrobné analýzy daných problémů. Půjde o celoroční projekt, který vychází z interních dat našeho datového týmu a průzkumů společnosti Ipsos. Z dat vždy vyhodnotíme, do kterých obcí následně vyrazíme. Tedy propojíme data s reálnými příběhy.

Mohou jeho podobu ovlivnit i čtenáři?

Ano, každý ze čtenářů se do projektu může zapojit. Pokud se v daném místě potýká s nějakými problémy nebo se dostal kvůli inflaci a jiným okolnostem do svízelné situace, může nám napsat na e-mail: pribehy@sz.cz. Pokusíme se příběhy zaznamenávat.

Jde o velmi aktuální téma, kterému se proto média věnují detailně už delší dobu. V čem bude podle tebe projekt Seznam Zpráv jedinečný a proč by si ho čtenáři neměli nechat ujít?

Unikátnost vidím v tom, že budeme mít exkluzivní, velmi podrobná data, která nám ukážou nové, dosud nepublikované poznatky o životě ve společnosti. Již teď si mohou čtenáři prohlédnout výsledky průzkumu o práci a nezaměstnanosti, v květnu se zaměříme na zdražování a v červnu na bydlení.

Jak se žije v Česku

Foto: Seznam Zprávy

Série Seznam Zpráv.

Seznam Zprávy vyrážejí do měst a obcí, aby zjistily, jak se vám v České republice žije. Zajímá nás, jak zvládáte zdražování, jak bydlíte, jaké máte příležitosti k práci. Celoroční projekt vychází z interních dat datového týmu a průzkumů společnosti IPSOS.

Všechny díly série naleznete ve speciálu „Jak se žije v Česku“.

Chcete se do projektu Jak se žije v Česku zapojit? Dejte nám vědět, kde se potýkáte s problémy. Svoje tipy pište na e-mail: pribehy@sz.cz.

Navíc si naši datoví experti Kateřina MahdalováMichal Škop vybrali i na dvě desítky parametrů, podle kterých vyhodnocujeme kvalitu života v konkrétním místě. Například bezpečnost, infrastrukturu, zaměstnanost, vzdělání, zdraví nebo životní prostředí. Na základě těchto faktorů pak naši dataři vypracovali model, podle kterého hodnotíme jednotlivé obce. Tedy kde se nejhůře, nebo naopak nejlépe žije.

Mimochodem, do regionů vyjíždíme častěji už od loňského léta, kde podrobněji mapujeme životy lidí. Měli jsme i předvolební, prezidentskou sérii reportáží, která se setkala s velkým čtenářským úspěchem. Takže vlastně navazujeme na to, v čem jsme silní – máme originální pohled našich reportérů přímo z místa.

Reklama

Související témata:

Doporučované