Hlavní obsah

Ředitelé SŠ v Ústeckém kraji by u maturit vypustili písemnou část

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Někteří ředitelé středních škol v Ústeckém kraji by u maturit vypustili spíše didaktické testy. Důvodem podle nich je, že Cermat, který testy připravuje, nepřihlédne k aktuální epidemické situaci.

Článek

O tom, že se letošní maturity upraví, informoval v pondělí ministr školství Robert Plaga. Změny představí ve druhé polovině týdne. Děti střídavě do školy kvůli pandemii koronaviru nechodí od loňského března. Žáci středních i základních škol v regionu většinou dostanou pololetní vysvědčení se známkami.

„Myslím si, že je lepší zrušit didaktické testy, protože podle mě to (Cermat) má už nasazené, tak jak to měl. Cermat už to bude mít pomalu vytištěné a neumím si představit, že by tam něco bylo uzpůsobeno vzhledem k situaci, která teď je,“ řekla dnes zástupkyně ředitele Vyšší odborné a střední odborné školy v Roudnici nad Labem na Litoměřicku Sáša Nelibová. U ústních zkoušek podle ní mohou být učitelé vůči studentům shovívavější.

Ředitelka Gymnázia a Střední průmyslové školy v Duchcově na Teplicku Hana Kutáková dnes řekla, že si nedovede představit zrušení ústních zkoušek. Vidí ale také potíž v rušení didaktických testů z matematiky. „Určitě se nemohou zrušit jen tak didaktické testy bez výjimky, protože jediným výstupem u matematiky je didaktický test,“ uvedla Kutáková s tím, že zbylé didaktické testy by se vypustit daly.

Podle ředitele Střední zdravotnické školy v Rumburku na Děčínsku Martina Hýbla je nejschůdnějším řešením zrušit písemnou část maturity, řekl dnes.„Priorita našich žáků je samozřejmě, aby byli schopni ošetřovat pacienty, a k tomu, si myslím, až tak nepotřebují didaktický test ani z českého jazyka, cizího jazyka ani z matematiky,“ uvedl ředitel. Ústní zkoušky by podle něj studenti určitě zvládnout měli.

Vysvědčení na středních školách bude většinou žákům odesláno na on-line platformu. Kutáková uvedla, že učitelé jsou připraveni rodičům individuálně sdělit hodnocení slovní formou, na výpisu z vysvědčení ale budou známky, řekla. Dodala, že papírové vysvědčení žáci dostanou, až půjdou do školy.

Na základních školách obdrží děti vysvědčení rovněž ve většině případů se známkami, k nahlédnutí jim bude zpřístupněno v programu Bakaláři. Osobně si převezmou pololetní vysvědčení pouze žáci prvních a druhých tříd, kteří do škol docházejí. Podle mluvčí Mostu Kláry Vydrové dostanou někteří žáci 11. základní školy i slovní hodnocení, třeba v případě, kdy škola tuší, že by mohli rodiče vyslovit nesouhlas s klasifikací. Dopis se slovním hodnocením přidá ke známkám 18. základní škola, dodala Vydrová.

Ředitel děčínské základní školy Vojanova Karel Rajchl dnes ČTK řekl, že děti už mají vysvědčení on-line. Po domluvě s třídním učitelem si mohou pro vysvědčení dojít i osobně. Jeden žák dostane na doporučení školského poradenského zařízení také slovní komentář.

Reklama

Doporučované