Hlavní obsah

Referendum mezi hokejisty: Uzavřít extraligu? Ne, odmítli hráči

Foto: Profimedia.cz

Plzeňský Milan Gulaš a královéhradecký Radek Smoleňák se zúčastnili tiskové konference České asociace hokejistů a veřejně vystoupili proti uzavření hokejové extraligy.

Reklama

Uzavření nejvyšší hokejové soutěže odmítají samotní hráči. Je to výsledek referenda, které uspořádala hráčská asociace. Proti bylo 92 procent hokejistů. Kdyby k uzavření extraligy v průběhu rozběhnuté sezony skutečně došlo, je asociace připravena bránit zájmy hokejistů právní cestou.

Článek

Nestává se příliš často, že by se u jednoho stolu sešla tak nabitá sestava. Milan Gulaš, Michal Vondrka, Radek Smoleňák, Michal Řepík, Petr Jelínek a Václav Skuhravý – ti všichni se zúčastnili tiskové konference, na které společně vyjádřili nesouhlas s plánovaným uzavřením hokejové extraligy.

Tedy proti návrhu, že by ani poslední klub ze soutěže nevypadl a žádný nový do ní nemohl postoupit.

„Jsem rád, že jsme se spojili a vyjadřujeme svůj názor společně. Hokej děláme, protože nás baví, tudíž nás nejvíc pálí sportovní stránka celé věci. Odmalička máme touhu hrát velké zápasy, ve kterých o něco jde. Někdy je to o titul, někdy o sestup, ale vždy je tam nějaký náboj. Byla by hloupost o to tímhle krokem přijít,“ prohlásil kapitán Hradce Králové Radek Smoleňák.

Do hráčského referenda se zapojilo celkem 289 extraligových hokejistů, z čehož 266 bylo proti uzavření soutěže, 17 pro a zbylých šest se odmítlo vyjádřit.

„Dali jsme prostor hráčům, aby vyjádřili svůj názor, protože se jich případné uzavření extraligy bezprostředně týká. Drtivá většina s uzavřením nesouhlasí. Jedná se totiž o účelový a, s ohledem na předsezonní ohlášení přímého postupu a sestupu, zcela nepochopitelný nesystémový krok,“ uvedl Libor Zbořil, prezident výkonného výboru České asociace hokejistů.

Z dat vyplývá, že pro uzavření extraligy hlasovali zejména hráči klubů, které jsou v současnosti nejvíce ohroženy sestupem. Nejvíce hokejistů pro uzavření (6 z celkových 17) pochází z pardubického Dynama, jež se nachází na posledním místě tabulky.

„My, co tu sedíme, máme nějaké roky a něco už jsme odehráli, takže o nás zas tak nejde. Důležitá je budoucnost a jde zejména o mladé kluky, kteří jsou třeba na začátku kariéry. My jsme tu od toho, abychom zvedli pomyslný prapor a k takové věci vůbec nedošlo. S naší českou mentalitou nemůže taková věc fungovat,“ řekl Michal Vondrka z Mladé Boleslavi.

Celá záležitost se bude řešit na lednové valné hromadě Asociace profesionálních klubů ledního hokeje. Pokud vše dopadne podle původního plánu, chod extraligy se svěří do rukou samotných klubů, které budou o změně či zachování současného formátu rozhodovat samy.

Část klubových manažerů podporuje uzavření soutěže: Nejaktivnější je Jágrovo Kladno, Litvínov nebo Hradec. Proti případnému uzavření extraligy se ale v posledních týdnech vymezilo několik extraligových celků v čele s pražskou Spartou či Libercem.

Česká asociace hokejistů je v případě rozhodnutí o uzavření soutěže údajně připravena bránit zájmy hráčů i právní cestou u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Reklama

Související témata:

Doporučované