Hlavní obsah

Přerov spouští participativní rozpočet, lidé takto o penězích rozhodují poprvé

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Přerov spouští participativní rozpočet, poprvé tak mohou obyvatelé sami rozhodovat o využití části peněz z rozpočtu na konkrétní akce. Lidé mohou navrhnout projekty, na které radnice uvolní dohromady částku ve výši 1,5 milionu.

Článek

„Pro tento projekt byla zřízena webová stránka www.chcivprerove.eu, na níž jsou k dispozici on-line formuláře i kontakty pro konzultaci. Návrhy je možno posílat elektronicky do předpřipravených formulářů do 30. dubna,“ uvedl vedoucí odboru rozvoje Pavel Gala.

Částku 1,5 milionu korun lze využít podle zástupců města na více malých projektů nebo na tři větší, maximálně do půl milionu korun na jeden návrh. „Protože je jasné, že Přerované nemohou vědět o všech akcích, které jsou už plánovány městem nebo nemohou mít přehled o pozemcích a jejich vlastnících, bude jim k dispozici konzultant z řad úředníků, kterého jsme poradenstvím pověřili,“ uvedl primátor Petr Měřínský (ANO).

Návrhy mohou zájemci posílat do konce dubna, po kontrole jejich formální správnosti a toho, že je lze uskutečnit, budou projekty od poloviny června zveřejněny a do konce července o nich budou moci obyvatelé města hlasovat.

Participativní rozpočet, který má název Chci v Přerově, je novinkou, nikdy v minulosti nemohli obyvatelé města přímo rozhodovat o investicích ve veřejném prostoru. O jeho zavedení rozhodli v březnu zastupitelé, návrh předložilo v posledním roce svého volebního období vedení radnice složené ze zástupců ANO, ODS a lidovců s TOP 09. Ještě před dvěma lety stejný návrh opozice zastupitelstvo smetlo jako nadbytečný.

V Olomouckém kraji se do rozdělení financí tímto způsobem již zapojují například obyvatelé Hranic, Šumperka, Jeseníku i Prostějova.

Reklama

Doporučované