Hlavní obsah

Ve Velkém Meziříčí navrhli budoucí architekti úpravy nábřeží po továrně Svit

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Velkém Meziříčí navrhli studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze úpravy tříhektarového území u řeky Balinky, kde byla velká kožedělná továrna Svit. Velké panely s nápady budoucích architektů budou vystavené do 31. března.

Článek

Panely jsou umístěné jsou ve vestibulu kina v klubu Jupiter i venku u řeky. Radnice chce tímto krokem otevřít veřejnou diskusi o tom, jak cenné území v centru co nejlépe využít. Při dnešním zahájení výstavy to řekl starosta Alexandros Kaminaras (nestraník za Společně VM).

„Svit - mimořádná šance pro zkvalitnění centra Velkého Meziříčí. Šance, kterou myslím, že toto město nesmí prováhat,“ řekl Kaminaras před desítkami účastníků v sále kina. Zatím se podle něj mluvilo jen o tom, že by na těchto pozemcích měl být supermarket a parkoviště.

Otázkou, jak by mohla nová městská zóna vypadat, se v semestrálních pracích zabývali studenti ateliéru vedeného architektem Radkem Kolaříkem. Návrhů vypracovali 33, týkají se obytných nebo víceúčelových budov i celkové úpravy nábřeží. K venkovním panelům s návrhy se lidé dostanou průchodem domu na náměstí.

Městu patří v této lokalitě dvě třetiny pozemků, zbylé má soukromá společnost. Tovární budovy jsou řadu let zbourané. Podle starosty jde o území, které je typický brownfield. „Je zvláštní tím, že je hned v sousedství náměstí, což je mimořádná příležitost,“ řekl Kaminaras před zahájením výstavy.

Zastupitelé Velkého Meziříčí už loni schválili peníze na územní studii lokality bývalého Svitu. Rozhodli už také o tom, že zpracovatele vyberou formou architektonické soutěže. Před jejím zahájením by podle starosty, který je rovněž architekt, ale mělo mít město představu, jak by toto území u řeky mohlo v budoucnu vypadat a jak by mělo sloužit.

Koželužnu ve Velkém Meziříčí založil Antonín Jelínek. Výrobu ve své koželužské dílně zahájil v roce 1863. Po únoru 1948 byl závod znárodněný. V průběhu 90. let podle údajů dostupných na internetu výroba usní rychle klesala. Před 15 lety byl zchátralý výrobní areál prodaný v dražbě.

Reklama

Doporučované