Hlavní obsah

České Budějovice zvyšují kvůli dětem z Ukrajiny kapacitu některých škol

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

České Budějovice zvýší kapacitu některých základních škol, aby tím umožnily přijetí dětí z Ukrajiny. Jde o pět základních škol, kam bude chodit o několik desítek žáků více než dosud.

Článek

Situace ohledně další změny kapacity škol ve městě se může výhledově ještě změnit. Město zvyšuje kapacitu škol Matice Školská, L. Kuby, Kubatova, J. Š. Baara a E. Destinnové. „Chceme tím vyjít vstříc lokalitám, kde ukrajinské děti ve větší míře bydlí a nemusely by tak komplikovaně cestovat po městě. Ukrajinské děti postupně nastupují do škol a ten počet se neustále mění. Velmi záleží na tom, kolik dětí ještě přijde,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Chovanec (hnutí Občané pro Budějovice).

V Českých Budějovicích navštěvuje základní školy přibližně 9000 žáků. Na základních školách na jihu Čech se učí zhruba 58.500 žáků. Vedení Českých Budějovic se snaží děti z řad ukrajinských uprchlíků rozmístit do všech škol zřizovaných městem. Podle Chovance ještě řada dětí běženců využívá adaptační skupiny, v nichž se připravují na přechod na standardní výuku. V adaptačních skupinách je často vedou ukrajinští pedagogové. Na základních školách se pak ale už připravují jen v českém jazyce.

Kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině, kterou koncem února napadala ruská armáda, uteklo ze země do České republiky přibližně 300.000 lidí. Chovanec uvedl, že podle posledních dat se příchod uprchlíků do ČR v posledních dnech zpomalil. Podle něj ale stále v Českých Budějovicích žije řada dětí z Ukrajiny, které ještě neprojevily zájem o zařazení do škol. Zřejmě to souvisí i s tím, že jejich rodiny se chtějí vrátit do své země, pokud to situace dovolí. „Ale to číslo, kolik jich je, se v současnosti vůbec nedá odhadnout,“ uvedl náměstek. Dodal, že řada dětí se zatím nezapojila do českého systému a vyučuje se on-line se školami na Ukrajině. „A pak jsou také případy, kdy dopoledne navštěvují naše základní školy a odpoledne mají on-line výuku s ukrajinskými školami,“ řekl Chovanec.

Reklama

Doporučované