Hlavní obsah

České Budějovice zvyšují poplatek za odtah vozidel z 1 815 Kč na 2 500 Kč

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

České Budějovice zvyšují poplatek za odtah vozidel, bude stát 2 500 korun. Dosud majitelé aut za odtah platili 1 815 Kč.

Článek

Novinářům to dnes řekl českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO). Podle něj město reagovalo navýšením poplatku na zdražování prakticky všech položek, které s odtahem souvisí.

„Vzrostla cena práce, vzrostla cena náhradních dílů i cena pohonných hmot. Proto jsme upravili ceník odtahů nařízením města,“ uvedl primátor. Odtah vozidel zajišťuje dopravní podnik, se kterým mělo město smlouvu z roku 2013. Svoboda uvedl, že se od té doby změnila řada legislativních záležitostí, na které muselo město rovněž reagovat.

Nově ceník také rozlišuje odtahy vozidle do 3,5 tun a těžších. Odtah automobilu nad 3,5 tuny stojí 6 000 korun. Odstavené vozidlo míří na parkoviště u dopravního podniku, kde jeden den stojí 200 Kč. Pokud si jej tam majitel do dvou měsíců nevyzvedne, skončí odtažený vůz na parkovišti na letišti u Českých Budějovic. Tam některá auta zůstávají i několik měsíců až let, než je město může zlikvidovat.

Vedení Českých Budějovic uvedlo, že jen loni odtáhlo z různých míst ve městě více než dvě stovky vozidel, které majitelé nepoužívali. Primátor řekl, že v řadě případů se nepodaří poplatek za odtah a parkování od majitelů získat. „Jedná se například o auto v hodnotě pár tisíc korun, které už dosloužilo. A jeho majitel by najednou měl zaplatit třeba 20 000 Kč i více. Řešíme to soudní cestou nebo exekucí, ale ne vždy se těch peněz dočkáme,“ řekl Svoboda.

Reklama

Doporučované