Hlavní obsah

Metrostav na jihu Čech letos dokončí lodní výtah na Orlíku i nemocniční pavilon

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Přehrada Orlík.

Reklama

Výtah pro rekreační lodě na Orlíku, saunový svět v Třeboni nebo pavilon CH českobudějovické nemocnice dokončí letos divize 6 firmy Metrostav.

Článek

Firma měla loni obrat 800 milionů korun, meziročně o sto milionů větší. Potýká se s růstem nákladů, hlavně u betonářské oceli. Problém je, že v řadě smluv nesmí být inflační doložka, řekl ČTK ředitel divize Martin Stašek.

Firma pracuje na řadě zakázek. Nejpozději v polovině dubna 2023 dokončí úpravu vodního díla Hněvkovice, kde bude větší protipovodňová ochrana. Práce za 230 milionů korun začaly loni. „Je to úprava a výměna bezpečnostních přepadů a úprava horních a dolních vrat plavební komory. Kdyby šlo přes přehradu víc srážkové vody, aby se dala upustit,“ řekl ředitel. Letos také divize dokončí výtah pro rekreační lodě na orlické přehradě. Loni v říjnu tam začalo Povodí Vltavy stavět doplňkový bezpečnostní přeliv, který sníží zatížení vodního díla při extrémních povodních. Práce potrvají do roku 2026 a vyžádají si 1,78 miliardy korun, zakázku získal Metrostav.

Divize rovněž obnovuje pro Centrum Český Krumlov bývalý krumlovský pivovar Eggenberg. Staví i saunový svět pro třeboňské lázně, což je zakázka za 95 milionů Kč a měla by být hotová v listopadu. Letos v červnu dokončí firma první etapu pavilonu CH českobudějovické nemocnice. Zakázka, na níž pracuje ve sdružení s OHL, je za 930 milionů Kč. „Je to pro nás prestižní stavba, operační sály a centrální sterilizace,“ řekl ředitel. Divize také ve sdružení s firmami Edikt a Avers opravuje budějovické vlakové nádraží, práce za 689,4 milionu bez daně potrvají do července 2023.

Jako jiní se firma potýká s rostoucími cenami surovin. Je to hlavně betonářská ocel, kterou odebírá z Německa a hutí na Ostravsku. „Loni se betonářská ocel pohybovala někde kolem 11, 12 korun za kilogram, dnes je to 26 až 28 korun. Lidská práce stála čtyři, pět korun za uložení kilogramu, dnes stojí sedm i deset korun,“ řekl ředitel.

Problém je, že u většiny zakázek nemůže firma promítnout rostoucí náklady do cen. Klesají tak marže i zisk. „Zejména u státních institucí je ve smlouvách odstavec, který vylučuje jakoukoli inflační doložku. V některých smlouvách se dokonce objevuje, že mezi nepředvídané okolnosti nelze počítat covid,“ řekl Stašek. Divize má zhruba 65 procent zakázek státních a od samospráv.

Divize zaměstnává mezi 50 až 60 lidmi. Polovina jsou technicko - hospodářští pracovníci, druhá dělníci, a z nich tvoří 60 procent Ukrajinci. Pro firmu jsou ukrajinští dělníci zásadní. Stavby, na kterých pracují, zatím pokračují.

Reklama

Doporučované