Hlavní obsah

Český Krumlov připraví letos nově velikonoční slavnosti. Potrvají týden

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Český Krumlov připraví letos nově akci Velikonoční týden. Nabídne od 13. do 20. dubna řemeslný trh, prohlídky klášterů, koncerty či akce pro děti.

Článek

Akce by se měla stát do budoucna pátou městskou slavností. Město obnoví se Schwarzenberskou granátnickou gardou tradici velkopátečního bdění u Božího hrobu. Novinářům to dnes řekli zástupci města.

„Program zahájí bohoslužba. Velikonoce mají potenciál stát se velmi významnou akcí. Zapojilo se do ní Regionální muzeum, Museum fotoateliér Seidel, městská knihovna. Myslíme si, že do budoucna může být velikonoční týden první velkou akcí jara. Akce má potenciál stát se do budoucna pátou městskou slavností. Na Velikonoce jezdilo do Českého Krumlova velké množství lidí, budou mít další vyžití,“ řekl místostarosta Ivo Janoušek (SN - Město pro všechny).

Velikonoční program připravoval v předchozích letech areál klášterů. Tradici má i velikonoční trh. Program bude kopírovat velikonoční týden, začne o Květné neděli. Hlavní část se odehraje v klášterech, kde chystají pro děti dobrodružné hledání pokladu i tvůrčí dílny. „Pak je tam duchovní rozměr, kdy ve spolupráci se Schwarzenberskou granátnickou gardou vracíme tradici bdění u Božího hrobu, které se koná na Velký pátek,“ řekl Janoušek. Na akci reagovali kladně i zástupci katolické církve.

V Krumlově jsou čtyři městské slavnosti: Kouzelný Krumlov, Slavnosti pětilisté růže, Svatováclavské slavnosti a adventní program. Kvůli koronaviru zrušilo město loni i předloni historické Slavnosti pětilisté růže, na které jezdí 23 000 lidí. Za dva roky koronavirové krize přišlo město kvůli chybějícím turistům o 130 milionů korun, řekl ČTK minulý týden místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).

Reklama

Doporučované