Hlavní obsah

Diecézní charita České Budějovice vybrala za čtyři hodiny desítky kilogramů potravin

Foto: Česká federace potravinových bank

Ilustrační foto.

Reklama

Desítky kilogramů potravin vybrala dnes za čtyři hodiny Diecézní charita České Budějovice ve sbírce na pomoc ukrajinským uprchlíkům. Přišlo devět dárců, kteří ale byli štědří, z potravin tak charita pomůže asi stovce lidí.

Článek

Sbírka dnes začala, bude každou sobotu do konce dubna. Kontaktní a poradenské místo charity vydá týdně přes 100 balíčků potravinové pomoci a zásoby docházejí.

Sbírka je určená na pomoc ukrajinským rodinám, které získaly azyl v Budějovicích. „Dárců dnes přišlo devět, zároveň přinesli poměrně velké množství trvanlivých potravin, které jsme vybírali. Jednalo se o těstoviny, luštěniny, mléka. Myslím, že z toho dokážeme podpořit kolem sta lidí. Na to, že to bylo první den, tak byli dárci velice štědří, opravdu nám to pomůže. Dárců sice nebylo příliš, čekali jsme jich možná více, ale jsme jim velmi vděční. Jsme na první den spokojeni,“ řekla pracovnice diecézní charity Nikola Novotná Marková.

Nestačí už závoz z potravinové banky, dodává totiž i dalším lidem ve složité životní situaci. „Proto jsme se rozhodli uspořádat potravinovou sbírku a prosíme o pomoc. Ti lidé nyní potřebují potraviny, ze kterých mohou uvařit, dát jídlo hladovým dětem. Jsou totiž často úplně bez prostředků,“ sdělil ředitel charity Jiří Kohout.

Jeho slova potvrdila pracovnice poradny pro cizince a migranty Elena Svitičová. Nejvíc chodí matky s dětmi. „Na začátku tohoto týdne přišla mladá Ukrajinka se svými třemi dětmi. Na poradnu se obrátila s prosbou právě o potravinovou pomoc. Nemá totiž přístup ke svým penězům, které má v ruské bance. A zatím ještě nedostali ani příspěvek tady, protože do Česka teprve přicestovali a vše se ještě vyřizuje. Na naší pomoci je tedy závislá,“ uvedla Svitičová.

Potraviny lze nosit každou sobotu do konce dubna vždy od 8:00 do 12:00. Sbírají se v kontaktním a poradenském místě v Kanovnické ulici. Charita nejvíc potřebuje potraviny jako rýže, těstoviny, luštěniny, mouka, masové konzervy, paštiky, rybičky, trvanlivé mléko, čaj, káva, cukr, sůl, olej, rajčatový protlak, omáčky na těstoviny, sterilovaná zelenina, polévky, piškoty, přesnídávky či marmelády. V kontaktním místě dostanou uprchlíci i oblečení, dobrovolníci mluví ukrajinsky nebo rusky, uvedla PR pracovnice charity Alena Fremrová.

Za první měsíc války se na Diecézní charitu obrátilo kolem 50 dárců, kteří přinesli materiální pomoc. Další lidé posílají peníze na účty, podle Novotné Markové je jich tak pět denně.

Diecézní charita, kterou zřizuje budějovické biskupství, evidovala v týdnu nabídku 700 lůžek pro uprchlíky, zatím ubytovala téměř 300 lidí. Přes 60 Ukrajinců se přihlásilo do kurzů češtiny, které jsou zdarma, poptávka po nich roste. Poradna pro cizince a migranty pomohla od začátku války téměř 350 lidem, což je proti letošnímu lednu čtyřnásobek klientů. Telefonicky je dostupná i o víkendu, sdělil mluvčí biskupství Petr Samec.

Reklama

Doporučované