Hlavní obsah

Jihočeská letecká záchranná služba měla loni nejvíc zásahů ve své historii

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zhruba sedm stovek zásahů měla loni letecká záchranná služba Jihočeského kraje. Bylo to nejvíc v historii a o téměř 250 víc než v roce 2020. Letečtí záchranáři působí v regionu 31. rokem.

Článek

„Za tu dobu jsme si prošli určitým vývojem a působili na několika základnách,“ řekla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková. Momentálně má letecká záchranná služba stanoviště na letišti v Plané u Českých Budějovic. Vrátila se tak na místo, kde v roce 1991 začínala. „Tehdy tam ještě působila armáda a my jsme létali s ní,“ uvedla mluvčí.

V Plané záchranáři zůstali do roku 1994 a následně se přesunuli k soukromému provozovateli na letišti Hosín u Českých Budějovic. Do Plané se poprvé vrátili v roce 2014, když pro záchranáře vybudoval na letišti moderní základnu Jihočeský kraj. Jenže po třech letech se zdravotníci stěhovali na letiště do Bechyně, protože lety musela poskytovat armáda, jejíž těžké stroje ale nemohly přistávat na heliportu v Plané. V Bechyni záchranáři zůstali do předloňského roku a v lednu 2021 se podruhé vrátili do Plané, kde působí dosud.

V minulosti vrtulníky se záchranáři v Jihočeském kraji zasahovaly jen za denního světla. S přechodem k armádě se však provoz změnil na nepřetržitý. „V něm pokračujeme i nadále. Noční lety ale tvoří asi 18 procent z celkového počtu. Znamená to, že v noci nelétáme úplně ke každému případu,“ řekla Kafková.

Dodala, že podle statistiky z loňského roku vycházejí v průměru necelé dva zásahy jihočeské letecké záchranné služby na den. „Ještě nějaký prostor pro navýšení kapacity zásahů existuje,“ řekla. V provozu letecké záchranné služby v regionu se střídá personál, který tvoří 23 zdravotníků. Z toho devět jsou záchranáři a 14 lékaři.

Reklama

Doporučované