Hlavní obsah

Jihočeské nemocnice zvýší počet operací výměny kloubů o 820, provedou jich 2502

Foto: Chaikom, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jihočeské nemocnice od příštího roku zvýší počet operací totálních endoprotéz kyčlí a kolen o 820. Nemocnice na rok 2023 plánují 2502 zákroků tohoto druhu. V porovnání s rokem 2019 je to nárůst o 50 procent.

Článek

Nemocnice tímto krokem chtějí zkrátit čekací dobu na ortopedické operace pro pacienty v regionu. Kraj je jediným akcionářem společnosti Jihočeské nemocnice, která sdružuje několik krajských nemocnic. „Navýšením počtu ortopedických operací jsme reagovali na situaci, která nastala v období pandemie koronaviru. Kvůli tomu nemocnice v letech 2020 a 2021 musely pozastavit operativu. Velmi často to bylo rozhodnutí ministerstva zdravotnictví,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS)

Ortopedické zákroky se nejčastěji týkají totálních endoprotéz kyčlí a kolen. Méně frekventované jsou pak podobné operace ramen. Čekací doby na výměny kloubů v jihočeských nemocnicích bývají v průměru jeden až dva roky. Výrazně delší doba je pak v Českých Budějovicích. „Zatím se čekalo na operaci více než tři roky. Ale navýšením počtu zákroků by se tam doba mohla zkrátit a dostat na dva roky. Přesto bychom chtěli požádat jihočeské občany, aby si pro operace vybírali jiné nemocnice v kraji. V Českých Budějovicích provádí velké množství revizních, onkologických a dalších specializovaných operací,“ uvedl hejtman. Ortopedické zákroky dělají lékaři také v Jindřichově Hradci, Písku, Táboře a Prachaticích. „A všechny nemocnice v regionu nabízejí kvalitní služby,“ řekl Kuba.

Dodal, že kvůli růstu počtu zákroků musely vzniknout nové operační sály, zvýšit se počet operačních dnů a bylo třeba zajistit personál. „Domluvili jsme se se všemi nemocnicemi, aby motivovaly své zaměstnance, aby na sálech strávili ještě více hodin a abychom jim to kvalitně zaplatili. Další podmínkou je, že nemocnice musí být ekonomicky silné, protože implantáty se nakupují dopředu a pojišťovny je pak zpětně proplácí,“ řekl Kuba.

Jihočeské nemocnice dlouhodobě hospodaří se ziskem. U většiny z nich se každoročně pohybuje v řádech desítek milionů korun.

Reklama

Doporučované