Hlavní obsah

Kolem lipenského jezera je pro běžkaře upravených přes 100 kilometrů tras

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kolem lipenského jezera je pro běžkaře upravených přes 100 kilometrů tras. Lidé mohou vyrazit na okruhy u Frymburku, Pasečné, Horní Plané, Nové Pece i Stožce.

Článek

Podmínky jsou teď díky víkendovému sněžení ideální. Novinářům to sdělil Pavel Pechoušek z Turistického spolku Lipenska. Okruhy běžkařům upravil i skiareál Zadov, využít bude možné nejméně 40 kilometrů tras. Připravený je i Volarský okruh a trasa z Volar na Soumarský most, oznámilo volarské kulturní a informační centrum.

Na Lipně jsou upravené trasy od Stožce po Rožmberk. „Podle předpovědi by měla být v příštím týdnu obleva, tak lze tento týden čekat v lipenských stopách velký nával,“ uvedl Pechoušek.

V okolí Frymburku je připravených 20 kilometrů tratí, pro klasiku i bruslení. Hlavním nástupním místem je louka za fotbalovým hřištěm. Trasa má šířku přes šest metrů. Leží tam přibližně 50 centimetrů sněhu. V pátek odpoledne budou upravovat pro běžkaře trasy v okolí Pasečné. Naposledy v neděli protáhli ve spolupráci s Rakušany 56 kilometrů tratí na obou stranách hranice. „V okolí Pasečné je až metr sněhu a podmínky pro běžkování by měly být ideální,“ řekla provozovatelka areálu Kamila Sušanková.

Kolem Horní Plané je připravených 35 kilometrů tras. Vedou na Houbový vrch, na Hůrku k restauraci U Medvídků či k rybníku Olšina. Jak řekl rolbař Milan Mráz, sněhu je dost a stopy budou projíždět ještě v pátek. V okolí Nové Pece a Stožce je podle rolbaře Luďka Švejdy připravená trať z Nové Pece, která vede na Plešné jezero. „Jedná se z části o trasu, která kopíruje trasu Šumavské 30. Vede přes pastviny, Říjiště, Schwarzenberský kanál, Jelení vrchy až na Plešné jezero,“ uvedl Švejda. V okolí Stožce je připravených asi 10 kilometrů lyžařských stop.

Díky výborným podmínkám otevřou lipenský skiareál i zimní středisko na šumavském Zadově již dnes. O víkendu napadlo v kraji místy až 70 centimetrů sněhu. Na lipenských sjezdovkách leží 85 centimetrů sněhu, na Zadově kolem 70 centimetrů, sdělili ve středu ČTK zástupci skiareálů. Střediska původně plánovala, že otevřou v pátek. Tento pátek poprvé otevře skiareál Hochficht na česko-rakouské hranici. „Upravených bude přes 16 kilometrů sjezdovek, na nichž leží 90 až 110 centimetrů sněhu,“ uvedl za areál Martin Řezáč.

Reklama

Doporučované