Hlavní obsah

Písek zvýšil částku na stavbu pobytového zařízení pro seniory o 30 milionů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Písek zvýšil o 30 milionů korun částku na rekonstrukci objektu v Sovově ulici, kde plánuje výstavbu pobytového zařízení pro seniory. Původně chtěl na projekt uvolnit 185 milionů korun, sumu ale zvýšil na 215 milionů korun bez DPH.

Článek

O navýšení částky na rekonstrukci objektu rozhodli na čtvrtečním zasedání zastupitelé. Důvodem je fakt, že původní částka neodpovídala současným cenám ve stavebnictví. Kvůli tomu také začátkem letošního roku muselo město zrušit výběrové řízení na projekt. Žádný uchazeč nepředložil návrh, který by dodržel tehdejší limitní cenu 170,3 milionu korun bez daně.

„Původní částka 185 milionů korun vzešla projektové dokumentace v srpnu loňského roku a vycházela z cen z prvního pololetí roku 2021. Nabízí se několik možností pro řešení. Samozřejmě můžeme vše zastavit a od záměru ustoupit. Ale mně přijde logické navýšit cenu, aby se mohlo znovu soutěžit a projekt dokončit,“ uvedl písecký místostarosta Petr Hladík (KDU-ČSL). Opoziční zastupitel Josef Soumar (Piráti) poznamenal, že konečná cena mu připadá vysoká. Zároveň ale připustil, že město si podobné zařízení zaslouží. „Měli bychom se postarat o lidi, kteří už na to jednou nebudou sami stačit,“ uvedl.

Písek chce pobytové zařízení pro seniory vybudovat z bývalého internátu a ubytovny. Kromě rekonstrukce budovy projekt počítá také s její nástavbou a vybudováním přístavby. Nový seniorský dům by měl mít kapacitu téměř 60 míst v jedno- a dvoulůžkových pokojích. Klienti budou mít k dispozici i menší pobytové prostory pro různé aktivizační činnosti nebo společenskou místnost. Součástí je mimo jiné i výstavba kuchyně pro přípravu až tisíce jídel, recepce a také potřebného zázemí pro zaměstnance.

Reklama

Doporučované