Hlavní obsah

Prachatice vybudují místa, kde by parkovali turisté s karavany

Foto: Anton Watman, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Prachatice vybudují místa, na nichž by parkovali turisté s karavany. Budou poblíž bývalého areálu střelnice. Radní v ponděí schválili, že vznikne zadávací dokumentace, aby bylo možné vyhlásit výběrové řízení na projektanta.

Článek

Město, kam ročně přijede 15 až 20 tisíc turistů, plánuje čtyři až šest míst pro karavany. Odhad nákladů je jeden až dva miliony korun. Nová místa pro karavany podporuje i Jihočeský kraj.

„Vnímáme, že je to trend této doby. Vnímáme, že pakliže město usiluje o to, aby jej navštěvovali turisté, bylo by vhodné, aby byl výběr nejen penzionů a hotelů, ale aby tam byla i možnost karavanového stání. Já sám mám několik přátel z Prachatic, kteří nedají na karavany dopustit. Je to jejich životní styl, jezdí s tím po celé Evropě, dokonce i s malými dětmi,“ řekl starosta Martin Malý (Nezávislí). Radnice chce požádat o peněžní podporu z kraje.

Jihočeský kraj vypsal už před časem dotační program na budování nových stání pro karavany i modernizaci kempů. Rozdělí v něm 5,5 milionu korun. Ke konci ledna přišlo 27 žádostí. Finanční převis poptávky byl milion korun, Jihočeská centrála cestovního ruchu tak s krajem projedná možné další kolo tohoto grantového programu, uvedl ředitel centrály Petr Soukup.

„Nyní je na území kraje pětadvacet karavanových kempů. Vidíme proto naději na významné zlepšení nabídky pro karavany přijíždějící na jih Čech,“ uvedl náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL). Jak doplnil, v porovnání s Německem nebo Rakouskem je v Česku míst pro karavany „jako šafránu“. Podle něj to brzdí rozvoj této části cestovního ruchu.

Prachatice, kde žije téměř 11.000 lidí, mají letos rozpočet s příjmy 292,5 milionu a výdaji 379 milionů korun. Schodek 86,5 milionu kryjí z přebytků hospodaření minulých let. Město chce letos investovat 145,2 milionu korun, peníze dá na opravu letního kina, Štěpánčina parku nebo na nový vodojem.

Reklama

Doporučované