Hlavní obsah

Archeologové našli ve Vlněně v Brně pec na chleba zničenou v 15. století požárem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pec na chleba, kterou v 15. století zničil požár domu, našli archeologové při průzkumu na místě bývalé továrny Vlněna v Brně.

Článek

Na části pece, která sloužila k ohřívání jídla, stály i hrnce se zbytky jídla, řekl ČTK vedoucí výzkumu Hynek Zbranek ze společnosti Archaia Brno.

„V prostoru, kde jsme pec našli, stávalo hospodářské zázemí mlýna Dornych, který na tomto místě stál od 13. století. Poté, co jsme prozkoumali pozůstatky několika domů z pozdějšího období, jsme našli pozůstatky domu, v němž stávala cihelná potravinová pec. Skládala se z vlastní kopule na pečení chleba a druhé části, kde se na horkých uhlících ohřívalo jídlo,“ popsal nález Zbranek.

Původní dům byl v 15. století zničen požárem. Nad nálezem našli archeologové silnou vrstvu materiálu zničeného ohněm. „Zbytky vyhořelého domu pak lidé jen zarovnali a nad nimi postavili dům nový. Kromě půdorysu pece se tak v části určené pro ohřívání jídel zachovaly i hrnce se zbytky jídla,“ doplnil archeolog.

Požár domu podle něj mohl souviset s obléháním Brna husity v roce 1428, potvrzená ale tato souvislost není. Nad dřívějším domem pak vyrostla nová budova, která byla v 19. století přizpůsobena potřebám továrního provozu Adolfa Poppera.

V areálu bývalé továrny Vlněna působí archeologové od roku 2016. Současná etapa průzkumu je už pátá. Na místě vyrůstá komplex kancelářských budov.

Reklama

Související témata:

Doporučované