Hlavní obsah

Brňané mohou ode dneška podávat své nápady do participativního rozpočtu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Brňané mohou ode dneška opět podávat nápady do participativního rozpočtu Dáme na vás a rozhodnout o tom, jak město využije část peněz z městského rozpočtu. Celková částka na uskutečnění vítězných projektů je 35 milionů korun.

Článek

Letos se zvýšila maximální částka na jeden projekt, a to ze tří na pět milionů korun. Návrhy mohou lidé podávat do 15. května.

„U podávání projektů musí lidé dostatečně vysvětlit prospěch pro veřejnost, vejít se do maximální částky pět milionů korun a také je třeba, aby byl projekt situován na majetku města,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti). V aktuálním ročníku město už nepovoluje pouze zhotovení projektových dokumentací.

Své nápady mohou obyvatelé Brna přihlásit elektronicky na webových stránkách www.damenavas.brno.cz. Po následné kontrole splnění všech požadavků budou projekty zveřejněny v galerii na webu participativního rozpočtu.

K postoupení do další fáze je třeba získat 50 podpisů na podpisovém archu nebo 300 označení ‚líbí se mi‘ na webu. Ve druhé části projekty posuzují odborníci z hlediska jejich proveditelnosti. Čím dříve tak lidé svůj projekt přihlásí, tím dříve budou moct podle města sbírat podporu Brňanů, a zvýší tak svou šanci dostat projekt až do listopadového finále, kde se rozhodne, které projekty město uskuteční.

Letos jde o šestý ročník participativního rozpočtu, do kterého mohou lidé posílat návrhy, co by ve městě chtěli zlepšit. V minulých letech díky iniciativě lidí získalo podporu například vybudování tréninkového centra mládeže v areálu bývalého stadionu za Lužánkami, klubovny pro děti v Tuřanech, chodníku na přehradě nebo zelených podchodů na hlavním nádraží.

Reklama

Doporučované