Hlavní obsah

Brněnské HaDivadlo chystá čtyři premiéry, sezona nese název Blízkost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Společným tématem připravovaných novinek brněnského HaDivadla je blízkost ve smyslu empatie, spolupráce a vzájemné pomoci. Divadelníci ji vnímají jako klíčovou hodnotu v turbulentní době.

Článek

K produkci nových inscenací se HaDivadlo vrací po loňské sezoně nazvané Nerůst, kdy se věnovalo jen tvůrčím intervencím do starších počinů. Dramaturgický plán poskytla mluvčí divadla Marie Rotnáglová.

První novinku s názvem Humanismus 2022 chystá divadlo na listopad. Autorský text uměleckého šéfa Ivana Buraje a režiséra a scenáristy Bohdana Karáska se odehrává na dovolené v Benátkách. Odráží konkrétní Burajovu situaci při hledání vhodného námětu pro divadelní projekt v době plné společenských krizí a války.

Projekt ukrajinského studenta režie Maxe Nowotarského Než skončí válka s premiérou v prosinci je přímou reakcí na ruskou agresi na Ukrajině. Dokumentární inscenace bude koláží osobních výpovědí žen a mužů, kteří uprchli před válkou a našli v Brně dočasně útočiště. Ukrajinští uprchlíci se sami stanou performery. Inscenaci čekají jen tři uvedení.

Román ukrajinské autorky Sofije Andruchovyč Felix Austria převedou do divadelní podoby umělecký šéf Městského divadla v Žilině Eduard Kudláč a scenáristka Iva Klestilová, a to pod názvem Požár v šťastném Rakousku. Původní příběh, který se odehrává v historické Haliči, divadelníci aktualizují s ohledem na současnou situaci. Premiéru HaDivadlo plánuje na únor 2023.

Inspirací pro představení Moravský kras s premiérou v dubnu 2023 bude stejnojmenný krajinný celek severně od Brna. Soubor se pod vedením slovenského tvůrce Petera Gondy už nyní krasu věnuje, zabývá se konkrétními příběhy, dějinnými i geologickými souvislostmi a lokálním folklorem. Ve finální podobě divadelního experimentu se promítnou taky vlastní zkušenosti tvůrců.

Reklama

Související témata:

Doporučované