Hlavní obsah

Výtěžek z koncertu v Brně pomůže s pořízením varhan v novém sále

Foto: Pixabay.com

Varhany. Ilustrační foto.

Reklama

V Besedním domě vystoupí například houslista Josef Špaček, klavírista Ivo Kahánek, swingový orchestr B-Side Band nebo zpěvačka a herečka Soňa Červená.

Článek

Špičkoví hudebníci spojí 17. září síly při benefičním koncertu, jehož výtěžek půjde na varhany pro nový koncertní sál v Brně. Koncert v přímém přenosu odvysílají Česká televize a Český rozhlas.

V současnosti Brno nemá moderní a plnohodnotný koncertní sál. Na pódium Besedního domu, sídla filharmonie, se orchestr v kompletním obsazení nevejde. Janáčkovo divadlo zase nemá pro orchestrální produkci ideální akustiku. Město dlouhodobě plánuje nový koncertní sál v proluce mezi Veselou a Besední ulicí v centru města. Projekt se však vleče a nabral zpoždění oproti dřívějším prohlášením politiků.

„Naší vizí je vytvoření příjemného, otevřeného hudebního komplexu, kdy v srdci Brna vznikne místo plné hudby. Klíčové pro nás je, aby nežilo jen večer, ale i přes den. Chceme se co nejvíce otevřít lidem,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Sál potřebuje také špičkové varhany, s jejichž pořízením pomůže benefiční Koncert pro Brno.

„Galakoncert odvypráví příběh Brna jako kulturní metropole, kde se vždy rodily talenty a setkávaly různé vlivy, styly a žánry. To se promítne do dramaturgie, která během koncertu představí to nejlepší nejen z klasické hudby,“ řekl Pavel Smutný, prezident nadačního fondu Bohemian Heritage Fund, který koncert pořádá spolu s Nadací Leoše Janáčka. Zazní právě Janáčkova hudba i skladby Antonína Dvořáka.

Reklama

Související témata:

Doporučované