Hlavní obsah

Dopravní podnik v Brně zkouší podruhé vybrat dodavatele plynu na příští rok

Foto: RWE Gas Storage CZ

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnský dopravní podnik opět zkouší vybrat dodavatele plynu. Do výběrového řízení vypsaného v březnu se nikdo nepřihlásil. Minulý týden vypsal podnik novou zakázku, na které je patrné, jak ceny plynu rostou.

Článek

Dopravní podnik vypsal zakázku pouze na jeden rok s ohledem na turbulentní situaci na trhu. „Zatímco v březnu byla předpokládaná hodnota dodaného plynu na dva roky 142,5 milionu korun, nyní už je očekávaná cena pouze na jeden rok 156,6 milionu korun,“ mluvčí podniku Hana Tomaštíková.

Cena v zakázce vždy odpovídá situaci na trhu, kdy se parametry zakázky vytvářejí. Očekávané ceny v té, do níž se nikdo nepřihlásil, odpovídaly situaci na přelomu roku. V té aktuální odpovídají ceny situaci z května. Dodavatelé, kteří mají zájem dopravnímu podniku plyn dodat, mohou nabídku poslat do 14. července.

Z uvedených cen je patrné, jak dramaticky rostou ceny plynu a jak dopravnímu podniku rostou náklady. Na konci dubna Tomaštíková uváděla, že zatímco loni podnik jednu MWh plynu nakupoval za 19 eur (470 Kč), letos za 100 eur (2471 Kč). Jen o něco méně zdražuje elektřina a dražší je i nafta.

Plyn podnik potřebuje pro flotilu 160 autobusů, což je zhruba polovina všech autobusů. Ve všední den se doprava bez nich neobejde, jen o víkendu je možné provozovat téměř výlučně naftové autobusy.

Reklama

Doporučované