Hlavní obsah

Filharmonie Brno v době pandemie natočila album s hudbou Arva Pärta

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Filharmonie Brno v době covidových omezení natočila a nyní vydala album s hudbou estonského skladatele Arva Pärta.

Článek

Nahrávka vznikla pod vedením uměleckého ředitele a šéfdirigenta filharmonie Dennise Russella Daviese, sólový part ve skladbě Lamentate hraje klavíristka Maki Namekawová. Jde o třetí položku ve vlastní filharmonické edici.

„Nekrolog, Symfonie č. 3 a Lamentate nabízejí průřez celým jeho tvůrčím obdobím. První skladba je z dob avantgardy, symfonie z období hledání inspirace ve středověké hudbě a Lamentate patří do jeho pozdního stylu,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Lamentate a Symfonii č. 3 hrála Filharmonie Brno živě na podzim 2020, brzy poté kulturu zastavila opatření proti šíření koronaviru. „Jedinou možností pak dlouhé měsíce bylo streamování a nahrávání. Album je tak poctou velkému současnému skladateli, ale i mementem složité doby, ve které vzniklo a která Pärtovu nadčasovou hudbu tolik potřebuje,“ uvedl dramaturg filharmonie Vítězslav Mikeš. Nahrávka vznikla v listopadu 2020 v Besedním domě.

Šéfdirigenta Daviese pojí s Pärtem dlouholeté přátelství, které využil při konzultacích nad nejasnými místy v partituře Nekrologu. „Na tento náš projekt jsem nesmírně hrdý, protože tři mistrovská díla, která prezentujeme, představují umělecký oblouk jeho životní cesty, jeho tvůrčího myšlení, které se vyvinulo velmi dramatickým způsobem,“ uvedl Davies.

Už dříve Filharmonie Brno vydala ve vlastní produkci dvě alba. První bylo oratorium Lenora Antonína Rejchy, následovala Symfonie č. 1 a Maličkosti Antonína Dvořáka.

Reklama

Doporučované