Hlavní obsah

Jediný pivovar na jihu Moravy loni otevřel v Brně, právě nabídl první nová piva

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

První tři druhy piva uvařené v prostorách bývalé pošty v centru Brna začal dnes čepovat pivovar Harry. Je pravděpodobně jediným pivovarem, který v kraji loni vznikl.

Článek

Pivovarský dům Poupě, který v centru Brna otevíral o půl roku dřív, zatím na první vlastní pivo čeká.

Do obou pivnic si hosté našli cestu. Pivovar Harry otevíral pro veřejnost na začátku prosince. „Doteď jsme čepovali pouze piva spřátelených pivovarů, včetně naší receptury pro ležák z Jarošovského pivovaru a máme velkou radost z přijetí mezi pivaři. Vyčepovaných skoro 20.000 piv nás naplňuje radostí a těšíme se na reakce na naše vlastní uvařené pivo,“ uvedl předseda představenstva Pivovaru Harry Petr Syřiště.

„První piva nového pivovaru se jmenují Born, Felix a Donald a budou dostupná i v lahvích. Born je podle sládkové pivovaru Tamary Dolníčkové zlatavý ležák z plzeňského a mnichovského sladu s vyšším řízem a střední hořkostí. Donald je American Pale Ale s nižší hořkostí, s výraznou citrusovou vůní chmele Citra a chutí zázvoru. Felix je světle zlatá IPA s vyšší hořkostí, výrazným aroma po kokosu a tropickém ovoci a jemnou krémovostí podpořenou ovesným sladem,“ popsala novinky Dolníčková.

Na opačné straně historického centra Brna před půl rokem otevřel Pivovarský dům Poupě. Vlastní pivo zatím nenabízí, i když sládek na recepturách už pracuje. „Náš dodavatel technologií se potýká s nějakými potížemi. Hlavní části systému, jako varny, kotle a tanky, jsou na místě, potíže jsou s jejich propojením a některými komponenty,“ uvedl provozní pivovarského domu Lukáš Kvarda.

Pivnice s 350 místy nabízí kompletní portfolio sesterského pivovaru Dalešice. Právě tam budoucí sládek testuje své receptury. „Budeme nabízet svrchně kvašená piva pravděpodobně jen doplněná o ležák z Dalešic,“ podotkl Kvarda.

Do nedávno rekonstruovaného prostoru si podle něj hosté už cestu našli, navzdory méně obvyklému systému obsluhy. Pro jídlo si lidé chodí sami a kuchař jim jej zapisuje na lístek, který zaplatí při odchodu. Nápoje hostům personál nosí a zapisuje je na stejný lístek.

„Méně úspěšná jsou polední menu, ale to tak mají v covidové době asi všichni. Zato večery jsou u nás opravdu plné, i když po Novém roce přišel klasický lednový pokles,“ poznamenal Kvarda.

Reklama

Související témata:

Doporučované