Hlavní obsah

„Vláda jen omezuje, ale nekompenzuje.“ Třetině restaurací hrozí krach

Foto: Shutterstock.com

Až třetina podniků zvažuje svůj konec (ilustrační foto).

Reklama

Jako jízda na horské dráze – tak hodnotí uplynulý rok 2021 česká gastro scéna. Jenže tahle horská dráha končí ledovou sprchou. Náklady rostly výrazně rychleji než zisk. Téměř třetina podniků teď proto zvažuje svůj konec.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

„Rok 2021? Šok. Stres. Bezmoc. Chaos. Rekordní tržby! Dvojnásobný obrat. Ale zisk – minus půl milionu,“ takové je hodnocení loňského roku podle restauratéra Štěpána Návrata z Café Buddha a PRU58

Celoroční tržby tuzemských podniků sice na první pohled vypadají dobře a hned o 18 procent překonaly rok 2020, jenže ziskovost šla dolů. Za na první pohled poměrně vysokými čísly totiž stojí vyšší ceny, proti kterým jdou ještě vyšší náklady.

„Loňské tržby se u naší zákaznické báze zastavily na 92 procentech roku 2019, což na první pohled nevypadá špatně. Realita je však taková, že velká část podniků skončila rok 2021 v mnohem horší ekonomické kondici než rok předtím,“ říká ředitel společnosti Dotykačka Petr Menclík a vysvětluje:

„Je třeba uvědomit si, že v gastru během uplynulých dvou let stouply ceny u části nabídky o 15 až 20 procent. Za normálních okolností by tedy hodnoty za rok 2021 měly výrazně převyšovat ty předcovidové. K tomu je třeba přičíst náklady, které rostly mnohem rychleji než tržby gastro podniků,“ dodává Menclík.

Kritický konec roku, nejasné vyhlídky

Podniky velmi zasáhl zejména konec roku a s ním spojená protipandemická opatření. „Letošní období listopadu až prosince bylo nejnáročnější od roku 2010, kdy jsem začal v gastronomii podnikat. Nejdříve opatření a špatná nálada mezi lidmi poznamenaly listopad a následně prosinec ve znamení hromadného rušení veškerých objednaných akcí. Celkově pozorujeme pokles návštěvnosti o více než polovinu proti běžnému stejnému období v předchozích letech,“ říká Jan Hawelka ze severočeské sítě Lagarto.

Nová vláda zatím pouze omezuje, ale nekompenzuje.
Luboš Kastner, Asociace malých a středních podniků a živnostníků

„Lockdownový start minulého roku nakonec zachránily kompenzace. Velmi dobré léto se bohužel příliš brzy potkalo s podzimem a od listopadu to byl opět boj za zachování podnikání. A vzhledem k tomu, že nová vláda zatím pouze omezuje, ale nekompenzuje, tak to byl a bude adrenalin,“ říká restauratér a garant projektu Moje restaurace z Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

Třetina podnikatelů podle něj teď vůbec nemá jistotu, že situaci zvládne, a zvažuje konec.

„Jsou to zejména ti v menších městech a vesnicích, kde se společenský život vlivem omezení utlumil a současně s ním i poptávka. Stále chybí jistota kompenzací a mají za sebou těžké zimní měsíce,“ říká Kastner s tím, že v problémech rozhodně nejsou všichni a některým ta krize i viditelně pomohla.

„Když se třeba zajdete podívat na pražské Vinohrady, ta čtvrť vlastně ožila ještě víc,“ dodává Kastner.

Mít noční klub, nebo sportbar je rozdíl

Mezi jednotlivými formáty podniků se loni ukázaly velké rozdíly. Zatímco kavárny a bistra byly tahouny, kteří se nejvíc přiblížili „ normálu“, a sportbarům pomohly akce jako olympiáda či fotbalové mistrovství Evropy, hospody, bary a zejména pak noční kluby a diskotéky trpěly nejvíc.

„Tretter’s New York Bar je již mnoho let středobodem pražské večerní zábavy. Před covidovou pandemií jsme řešili jen běžné provozní starosti a nikdo si neuměl představit, jak těžké období nás čeká. Všechna opatření, která byla nastavena, velmi postihla právě bary, omezení otvírací doby, snížení počtu návštěvníků a nakonec úplné uzavření, byla asi nutná opatření, ale měla své dopady. Není otevřeno, nevyděláváte, nejsou finance, příběh stejný jako všude okolo. Téměř všichni z týmu si našli brigády, zkrácené úvazky mimo gastro svět, část se již po rozvolnění nevrátila. Jistota práce po celý rok, volné víkendy a spánek v noci je přesvědčily o změně. Všichni jsme ale věděli, že do Tretter’s se naši hosté vrátí, jakmile otevřeme dveře,“ říká Miroslav Hradec z Tretter’s Bar.

Z pohledu regionů se za jídlo a pití v gastro podnicích nejvíc utrácelo ve Středočeském kraji. V Praze pak stále chybí turisté.

„Jsme velice rádi, že nová vláda opustila postup při omezování otvírací doby a zavírání ekonomiky. Nicméně Praha je závislá na turismu a nová povinnost PCR testu i pro očkované při vstupu do země se okamžitě projevila 80% propadem zahraniční klientely. V prosinci jsme kvůli omezením přišli o veškeré firemní večírky a strašení lidí ze všech stran také lidem moc nepomáhá,“ říká Petr Bauer z Bauer Hotel Group.

Reklama

Doporučované