Hlavní obsah

Lidé si mohou rezervovat termín prohlídek sálu Rady v brněnské Nové radnici

Ilustrační foto.

Reklama

Zrekonstruovaný sál Rady v brněnské Nové radnici se od pondělí 25. ledna otevře při komentovaných prohlídkách veřejnosti. Turistické a informační centrum města Brna (TIC) dnes spustilo rezervace. Vstup je zdarma.

Článek

„Celý příběh maleb, sálu i zajímavé budovy někdejšího Zemského domu, dnešní Nové radnice, se lidé dozví na prohlídkách, které jsou v plánu na přelomu ledna a února,“ uvedla Radka Loukotová z tiskového střediska.

Sál prodělal dva roky trvající rekonstrukcí za 34 miliony korun. Hlavní práce se soustředily na obnovu freskové výmalby. Původně měl být obnoven pouze strop, protože výmalba na stěnách byla příliš poničená. Pak se ale v Archivu města Brna podařilo dohledat historické fotografie dokumentující výzdobu stěn.

Fresky na stěnách sálu ale nemohly být doplněny kompletně, protože dobová fotografie zachycuje pouze dvě iluzivní sochy. Restaurátoři proto doplnili ostatní stěny pouze iluzivními pilastry a výklenky. Tato freska byla podle vedení města poslední v Brně, o níž se vědělo a nebyla dosud obnovena.

Barokní nástěnné malby v sále Rady pocházejí patrně z let 1728–1729. Stavební práce začaly v červenci roku 2019 a zahrnovaly výměnu vzduchotechniky, systémů vytápění nebo chlazení místnosti, kanalizace a rozvodů vody a elektřiny. Rekonstruované fresky a moderní vybavení doplňuje nový křišťálový lustr za 800 000 korun. Kromě sálu se úpravy dotkly také předsálí a schodiště.

Reklama

Související témata:

Doporučované